A Cargill támogatja a Szabadság-sziget rehabilitációs munkáit

A Cargill is csatlakozott támogatóként a WWF Szabadság-sziget programjához 2011. márciusában. A Szabadság-sziget és a hozzá tartozó mellékág egy kiemelkedően veszélyeztetett élőhely. Hazánk legnagyobb folyójának, a Dunának mintegy kétszáz éve tartó pusztulását többek között a Szabadság-szigethez hasonló vizes élőhelyek újjáélesztésével lehetne megállítani. A 2013-ig tartó környezetvédelmi beruházás lehetőséget teremt az egykori kivételesen gazdag vízi és szárazföldi élővilág újjászületésére, valamint hozzájárul a régió ivóvíz-minőségének javulásához is.

„Nagyon örülünk, hogy új partnert üdvözölhetünk ebben a kormányzati, vállalati és civil szféra egyedülálló együttműködésével létrejövő projektben. Mindannyian elkötelezetten dolgozunk azért, hogy megmentsük a Duna megmaradt természeti értékeit.”- mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

Ez a projekt globálisan immár a harmadik együttműködési megállapodás a Cargill és a WWF között. A vállalat most 40 000 euróval támogatja a rehabilitációs projektet, melyből az egész szigeten – azaz 47 hektár területen – eltávolítjuk a gyorsan terjedő, idegenhonos fafajokat, és 15 hektár területen helyreállítjuk az őshonos ártéri erdőt.

„Tudatában vagyunk annak, hogy tartós sikerünk közösségeink és partnereink gyarapodásától és egészséges fejlődésétől, valamint természetes erőforrásaink védelmétől és fenntartásától függ.”-mondta el Kócza Zsolt, a Cargill magyarországi vállalatának vezetője. „Valóban nagy izgalommal támogatjuk a WWF Magyarország munkáját, a Szabadság-sziget rehabilitációját.”

A Cargill legnagyobb dunai kikötőjét Mohácson, a Szabadság-sziget szomszédságában üzemelteti. Ez a közelség lehetővé teszi, hogy a vállalat munkatársai akár személyesen, önkéntes munkával is bekapcsolódjanak a munkálatokba, a helyi lakosok mellett.

Az értékes, különleges növény- és állatvilággal rendelkező szigeten a munkák után remélhetőleg újra nagyobb egyedszámban jelennek meg a réti sasok, a fekete gólyák és a barnakányák, amelyeknek e Dunától körbevett terület egyben fészkelő és táplálkozó helye is lehet; a mellékágban pedig esélyt kaphatnak a szaporodásra az olyan ritka halfajok, mint például a kecsege és a leánykoncér. A jelentős természeti értékkel bíró vizes élőhely újjáélesztése mellett az is fontos, hogy javulni fog a parti kutak vízminősége, azaz jobbá és biztonságosabbá válik a térség ivóvízellátása, valamint a helyiek is visszakaphatják régi vízi paradicsomukat.

A Cargill tevékenysége Magyarországon

A Cargill cég 1995 óta van aktívan jelen Magyarországon, jelenleg több mint 500 dolgozónk, 23 telephelyen (ebből 19 gabonatároló) látja el növekvő magyarországi tevékenységünket.
A Cargill Magyarországon gabona, olajos mag és fehérjetakarmány alapanyagok kereskedelmével és logisztikájával, továbbá vetőmag, műtrágya és növényvédő szerek értékesítésével, valamint takarmányformulák gyártásával és kereskedelmével foglalkozik.

További információk: http://www.cargill.hu