Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 2011. március 14-étől könnyített fedezeti feltételekkel nyújtja az MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramhoz készfizető kezességét.

Az Alapítvány küldetését – azaz a vidéki és agrár kkv-k támogatását -szem előtt tartva úgy döntött, hogy a finanszírozás terén nehézségekbe ütköző, károk miatt működésképtelenné vált vagy létfenntartásért küzdő vállalkozások megsegítésére siet, és a Vis Maior hitel mögötti kezesség esetében a fedezeti követelmények enyhítéséről hozott határozatot.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a Vidékfejlesztési Minisztériummal egyeztetve 2010. november 26-án indította el az Agár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramját. A hitelt elemi és katasztrófakárt szenvedett, mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozások vehetik igénybe. További feltétel, hogy a vállalkozásnak rendelkeznie kell vis maior-igazolással vagy részesülni kellett agrár-kárenyhítési juttatásban, illetve az igénylők nem lehetnek az uniós szabályozásban meghatározott “nehéz helyzetben”. A Vis Maior hitelek futamideje 5 év, a vállalkozásonként folyósítható összeg 1-50 millió forint közötti, ezen belül hektáronként 200 ezer, ültetvényeknél pedig legfeljebb 500 ezer forint lehet. A hitelkeret 11 milliárd forint, de igény esetén, újabb döntést követően az összeg növelhető.

A hitelprogramhoz 10 kereskedelmi bank és 23 takarékszövetkezet csatlakozott. A termékhez lehetőség van az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességét is igénybe venni.

Az Alapítvány döntése értelmében a fedezeti követelmények az alábbiak szerint változnak:

Az 1-25 millió Ft közötti hiteleknél a 30 százalékos fedezeti követelmény helyett az Alapítvány a kezességgel biztosított kamat nélküli hitelösszeg 10 százalékának megfelelő alapítványi fedezeti értéket ír elő.

A 25-50 millió Ft közötti hiteleknél a 30 százalékos fedezeti követelmény helyett az Alapítvány a kezességgel biztosított kamat nélküli hitelösszeg 20 százalékának megfelelő alapítványi fedezeti értéket ír elő.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány bízik abban, hogy intézkedésével az Agrár Vis Maior Hitelprogramon keresztül minél több vállalkozás talpra állását és újrakezdését segítheti.

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

[boilerplate plate=”mh-2011-04″]

Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Facebook