Az USDA által készített részletes elemzés szerint az olajosmagvak és növényi olajok szerepe az utóbbi években egyre jobban felértékelődött, és a kereslet irántuk világszerte növekvő tendenciát mutat. Pl. az USA ez évi — még el sem vetett — szójaterméséből 5 millió tonnát január végéig már el is adtak (80%-ban Kínába). Nagyrészt ennek hatására az amerikai szójaárak január végére (FOB Mexikói-öböl paritáson) tonnánként 538 dolláros rekordmagasságba emelkedtek, amire a 2008. augusztusi árcsúcs óta nem volt példa. Ilyen mennyiséget általában március végéig vagy április elejéig szoktak lekötni, ami arra figyelmeztet, hogy egy esetleges ez évi terméskiesés súlyos zavarokat okozna a világpiacon.

Szerencsére egyelőre kínálati oldalon nincs probléma, mivel a 2010/11. évi szezonban szójából Brazília most kezdődő betakarítása rekordtermést ígér, így az ország exportja várhatóan minimum 0,9 millió tonnával (32,3 millió tonnás rekordra), Paraguayé 0,5 millió tonnával (5,6 millió t-ra) nő. Repcéből Kanada exportja 0,4 millió tonnával (6,8 millió t-ra), napraforgóból Ukrajna exportja 0,3, millió tonnával és pálmaolajból Indonézia exportja 0,2 millió tonnával (17,9 millió t-ra) szökik feljebb. Ugyanakkor Argentína szójaexportja 0,9 millió tonnával (11,6 millió t-ra) csökken, az USA exportját pedig még egyelőre nehéz pontosan felbecsülni.

A legfontosabb olajnövények világtermelését és forgalmát az alábbi táblázat mutatja:

Kép

Az olajnövények jelentőségét a világélelmezés (főleg az energiaszükséglet) biztosításában mutatja, hogy globális vetésterületük és össztermésük az utóbbi 13-14 évben a szója esetében 40 százalékkal, a repce és a napraforgó esetében 25-30 százalékkal nőtt, pálmaolajból pedig a globális termelés növekedése közel a háromszoros volt. Ugyanezen idő alatt valamennyi felsorolt olajosmag világpiaci átlagára — a legutóbbi hónapok és a 2008. év árcsúcsait leszámítva is — a kétszeresére emelkedett. A 2010/11. évi szezonban a világtermés szójából 255 millió tonnára, repcéből 34 millió tonnára, pálmaolajból 48 millió tonnára, napraforgóból pedig 30 millió tonnára tehető. Ezekhez jön még mintegy 3 millió tonna olívaolaj, amely abban különbözik a többi növényi olajtól, hogy csak étkezési célra (biodízelnek nem) használják. A közeli jövőben viszont — technikai okok miatt — sem a vetésterület, sem a termésmennyiség nem növelhető számottevően, ami az árak további emelkedését vetíti előre.

[boilerplate plate=”mh-2011-04″]

Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Facebook