A Budapesttől alig félórányi autóútra található Szendehely-Katalinpusztán 2005-ben kezdett ökotursztikai fejlesztésbe a környék erdőit kezelő Ipoly Erdő Zrt. A Gyadai-tanösvény az állami erdészeti vállalat, a váci önkormányzat és a Corvinus Egyetem összefogásával kezdett kiépülni, és az elmúlt években számtalan új attrakcióval bővült. A madártani ösvény és a „Legyél te is kiserdész” ovisoknak szánt élményösvény megépítésével kialakult tanösvény-rendszer 2010-ben az „Év Ökoturisztikai Létesítménye” elismerést kapta.

– A tematikus ösvények, sétautak és túraútvonalak sora azonban még nem végleges, hiszen a Naszály lábánál, a 2-es útról jól megközelíthető terület még számtalan fejlesztési lehetőséget kínál – mondta el Dobó István, az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészetének vezetője. – Uniós forrásoknak köszönhetően 2010-ben, a katalinpusztai tanösvények kiindulópontján, az erdészházunk mellett egy kirándulóközpont és erdei iskola fejlesztésébe kezdhettünk.

Az Ipoly Erdő Zrt. területén 2010-2011-ben, Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP-2.1.1/B-2F-2009-0022) révén 573.886.208 forint értékű turisztikai beruházás valósul meg, 88,5%-os támogatás mellett. A sikeres pályázatnak köszönhetően Szendehely-Katalinpuszta mellett a közeli Diósjenőn, az Ipoly Erdő Zrt. székhelyén Balassagyarmaton, illetve a cég területén lévő Hollókőn készülnek különleges ökoturisztikai attrakciók.

– A Gyadai-tanösvényhez évek óta szervezünk iskolai és családi programokat – tette hozzá a Váci Erdészet vezetője. – Április közepén hét környékbeli település 300 kisiskolását láttuk vendégül az Ébred az erdő című programunkon, a hónap végén pedig a Föld Napja eseményeihez kapcsolódóan várunk újabb csoportokat. Májusban a Madarak és fák napja, illetve a Dalol a Naszály című programjainkra lesz érdemes kilátogatni mindazoknak, akik szervezett formában szeretnék megismerni ezt a különleges erdei környezetet.

Szendehely-Katalinpuszta a Börzsöny és a Cserhát egyik kapuja, amely a fővárosban és környékén élők számára ez első igazi – a Budai-hegyektől és a Pilistől is alapvetően különböző –, érintetlen, természeti környezet elérésnek lehetőségét kínálja. Az itt már megtalálható 5,3 kilométeres – például függőhíddal, patakmederbe épített pallósorral tarkított – tanösvény mellett nyílik meg hamarosan az európai színvonalú kirándulóközpont. Az ÉMOP-nak köszönhetően erdei sportpálya, erdei játszótér, valamint ma már alig ismert erdei munkákat – például a méhészetet – bemutató foglalkoztató is épül. A projekt megvalósításához kapcsolódó út- és parkoló építés, akadálymentesítés és növénytelepítés pedig a látogatók komfortérzetét növelik majd tovább.

 

További információk:

Dobó István, Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészet: 20/468-7111, dobo@dunaweb.hu

Szittya Anita, Effix Marketing: 30/298-1089, emopsajto@effixmarketing.eu

 

Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Facebook