A Kína búza- és kukoricatermő vidékein uralkodó, hosszantartó szárazság miatt terméscsökkenés várható, ami a világpiaci gabonaárak emelkedéséhez vezethet.

A kínai szárazság kihathat a gabona világhelyzetre, figyelembe véve az Egyesült Államokban és Európában is “megbillent” gabonapiaci egyensúlyt. A Jangce folyó vidékén 2010 szeptemberétől 2011 áprilisáig 12 milliméter csapadék hullott, ami a gabonatermő területek 40%-án nem volt elegendő a növényzet életben maradásához. A hagyományosan kialakult öntözés sem lehetséges a Jangce vidékén, mert a folyó átlagos vízállása 6 méterrel alacsonyabb, mint a megelőző év azonos időszakában. A csapadék mennyisége utoljára 1954-ben volt olyan alacsony, mint amennyit 2010 ősze óta mértek.

A kínai gazdasági tervek 201 l-re 181,5 millió tonnás kukoricaterméssel számoltak a hiányok pótlására megnövelt vetésterületen, de e mennyiség megtermelése egyelőre kétséges a szakértők szerint, a kedvezőtlen időjárás miatt. A kukorica ára márciusban rekordot ért el, ami az alacsony tartalékok miatt jelentősen emelte az élelmiszerárakat, az árrobbanás pedig az elmúlt 32 hónapban mért legmagasabb havi inflációs értékét eredményezte.

Kína már 2010-ben is importált 1,57 millió tonna kukoricát az Egyesült Államokból, 2011 márciusában pedig a Sinogram elnevezésű állami tartalékgazdálkodási vállalat 1 millió tonna amerikai kukoricát vásárolt. Az ország jelenleg újabb gabonapiaci forrásokat keres. Partnerként mutatkozik ehhez Argentína, amely 2 millió tonna kukoricarendelést remél Kínától. Ameny-nyiben a megállapodás létrejön, Kína függetlenedhet az észak-amerikai búza- és kukorica-terméskilátások bizonytalanságától.

Az USA-ban a kukoricatartalék 15 év óta a legalacsonyabb szinten áll, ugyanakkor az állattenyésztés, az eta-nolgyártók és az exportőrök igénye folyamatosan növekszik. Az elvetett kukorica jól kelt az USA-ban, de a május végén-június elején tapasztalt rendkívüli esőzések miatt az állomány károsodott. Az USA északi gabonatermő vidékein a tavaszi búzát csak késve tudták elvetni, ami nagy valószínűséggel terméscsökkenést okoz.

Az amerikai termés várható nagyságát az északi féltekén július-augusztusban uralkodó időjárás fogja eldönteni. Az óriási igények és a tartalékok alacsony szintje miatt azonban valószínűleg feszültségek mutatkoznak ősszel a gabonafélék világpiacán.


[boilerplate plate=”mh-2011-07″]

Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Facebook