20 éves a kecskeméti Pilze-Nagy Kft.

CSALÁDI VÁLLALKOZÁSBÓL EURÓPA EGYIK VEZETÕ LASKAGOMBA-TERMESZTÕ CÉGE
20 éves a kecskeméti Pilze-Nagy Kft.

Évente 1 milliárd forintos forgalom, 30 ezer négyzetméter termesztõ felület, beszállítás hét nyugat-európai áruházlánc üzleteibe, 12 ezer tonna elõállított laskagomba-alapanyag, 70 dolgozó: ezek a számok tanúskodnak arról, hogy a családi vállalkozás 20 év alatt Európa egyik vezetõ laskagomba-termesztõ cégévé nõtte ki magát. Az innovatív gondolkodás, az állandó fejlesztés eredményeként a kft. ma olyan komplex tevékenységet folytat környezetbarát módon, amely a termesztés mellett az alapanyag-gyártást és a képzõdõ szerves hulladékok hasznosítását is magába foglalja. A cég 20 éves születésnapját partnereivel és dolgozóival együtt ünnepelte. A vendégek között ott volt Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Olajos Péter a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is.

A Kecskemét melletti 10 hektáros telephelyen egymás mellett találhatók a laskagomba-termesztõ épületek és sátrak, az alapanyag-gyártó üzem, valamint a biogáz-üzem: ide hívta meg a 20 éves születésnapját ünneplõ cég partnereit. A rendezvényen a kft. tevékenységének bemutatásán és méltatásán túl arra is alkalom nyílt, hogy a résztvevõk megismerhessék a kormányzati elképzeléseket a kertészeti ágazat fejlesztésérõl és a mezõgazdaságra váró feladatokról a klímapolitikával összefüggésben.

Nagy László, a kft. alapítója és ügyvezetõje felidézte a kezdeteket, amikor kényszervállalkozóként zöldség- és gyümölcskereskedéssel foglalkozott. A laskagomba iránti külföldi kereslet hatására fordult a gombatermesztés felé, és a cég fejlõdése igazolta döntésének helyességét. A termesztõ felület növelése mellett 2002-ben alapanyag-gyártással bõvült a kft. tevékenysége, 2008-ban pedig átadták a technológiai újdonságot jelentõ, a gombatermesztés hulladékaira épülõ biogáz-üzemet. Ahogyan Nagy László hangsúlyozta, a nyugat-európai piacokon tipikus magyar termékké vált a laskagomba, amely egy évben 52 héten át ott van az áruházak polcain. Jelenleg a cég hét nagy nyugat-európai áruházlánc beszállítója, a lengyelek, a hollandok azonban állandóan ott vannak a nyomukban, így létkérdés az állandó megújulás, amelyhez a fõiskolákkal, egyetemekkel és kutatóintézetekkel kialakított együttmûködés is hozzájárul. Nagy László az 1 milliárd forintos éves forgalom mellett azt is nagy eredménynek tekinti, hogy a válság ellenére is meg tudták tartani a cég közel 70 dolgozóját.

Nagypál Sándor, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy az ország elsõ számú innovatív laskagomba-termesztõ, forgalmazó cége Kecskemét gazdasági potenciálját erõsíti. Az alpolgármester szerint a cég neve egyet jelent a megbízhatósággal, a minõséggel, amit ráadásul környezetbarát technológiák alkalmazásával érnek el, és szerves hulladék hasznosításával a biogáz-üzemben egyedülálló módon csökkentik a gombatermesztés „ökológiai lábnyomát”.

Még idén elkészül a zöldség-gyümölcs kertészeti stratégia, és hamarosan 4 milliárd forintnyi forrás nyílik meg a kertészet korszerûsítésére – hangsúlyozta Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelõs államtitkára elõadásában. Az államtitkár kifejtette, a kormány olyan szabályozó eszközöket kíván bevezetni, amelyek segítségével javulhat a kertészeti ágazat teljesítménye – annál is inkább, mert a kapacitások nincsenek kihasználva –, kidolgoznak többek között egy több lábon álló kockázatvállalási rendszert és támogatják a helyi értékesítést. Ennek érdekében tervezik a közbeszerzési szabályok módosítását is a helyi termelõk érdekében. Az államtitkár a finanszírozást tekintve kiemelte egy agárbank létrehozásának szükségességét.

Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztésért és klímapolitikáért felelõs helyettes államtitkára elõadásában kifejtette, Magyarországon az üvegházhatást okozó gázok 13 %-a a mezõgazdaságból származik. A klímapolitika feladata ezek csökkentése is. A munkaintenzívebb termelés, a kevesebb mûtrágya és kemikália használata mellett a helyettes államtitkár kiemelte a helyi piacok ösztönzését – a szállításból fakadó környezeti terhelés csökkentésére – valamint a víztakarékosabb ösztönzõ rendszer és a megújuló energiák, mint a biogáz szélesebb körû alkalmazásának ösztönzését. A helyettes államtitkár beszélt egy olyan projektrõl is, amely a talajcarbon csökkentésére irányul azzal, hogy az algalapú nitrogén bevitelt támogatja. Az így „megspórolt” kibocsátás bevételt jelenthet a kvóta értékestésével.

Kõváriné Dr. Bartha Ágnes, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke hangsúlyozta, hogy a Pilze-Nagy Kft. egy nagyon jól felépített, a kutatásfejlesztésre alapozott stratégia révén érte el sikereit. A kamara elnöke azt is kiemelte, hogy a cég ezzel nemcsak saját megmaradását és fejlõdését biztosította, hanem a hozzá kapcsolódó cégek, vállalkozások fejlõdést is. Ha jól megy a Pilze-Nagy Kft.-nek, jól megy nekik is – fogalmazott Kõváriné Bartha Ágnes, aki méltatta a tulajdonosok kamarai tevékenységét is. Nagy László és lánya Somosné Nagy Adrienn a társadalmi felelõsségvállalás jegyében egy új szemléletet honosítottak meg a kamarában, mely szerint stratégiailag kell gondolkozni, az együttmûködésre kell alapozni és nem szabad elhallgatni a sikerhez vezetõ utat.

A vendégek a rendezvényen megtekinthették a termesztést, az alapanyag-gyártó üzemet és a biogáz-üzemet is és meggyõzõdhettek arról, hogy csak a fantázia szab határt a laskagomba felhasználásával készülõ ételeknek.

Pilze-Nagy Kft.