Ismét értékes könyvvel gazdagodott a kertészeti szakirodalom.


Terbe István, Slezák Katalin és Kappel Noémi szerkesztésében megjelent a Kertészeti és szántóföldi növények fejlődési rendellenességei című munka.

Ez a mű mindazokról a tünetekről, elváltozásokról, betegségekről szól, amelyeket nem kórokozók (vírusok, baktériumok, gombák) vagy állati kártevők idéznek elő, hanem tápanyag-ellátási zavarokra, a kedvezőtlen vagy szélsőséges környezeti tényezők hatásaira, termesztési hibákra vagy éppen a gyomirtó szerek helytelen használatára vezethetők vissza. A gyakorlatban dolgozó szakemberek is jól tudják, hogy nagyon sokszor éppen az említett rendellenességek okozzák a legtöbb fejtörést: mi lehet a tünetek oka, milyen környezeti vagy egyéb tényezők állhatnak a jelenségek hátterében, mivel kórokozó vagy kártevő nem mutatható ki, s mit kellene tenni, min kellene javítani, hogy a betegséget orvosoljuk. Kiváltó ok pedig akad bőven: a klímaváltozás egyre gyakrabban mutatkozó jelei éppúgy, mint a “normál” időjárási tényezők kedvezőtlen hatásai; a tápanyagok hiánya és bősége, vagy a

tápelemek egymáshoz viszonyított helytelen aránya, de maga a talaj is a szerkezetével, fizikai és kémiai tulajdonságaival, amely okokat összefoglaló néven abiotikus tényezőknek szoktunk nevezni. Mindezek alapján nem kétséges, hogy valóban hiánypótló ez a közelmúltban megjelent szakkönyv, különösen az intenzív termesztési technológiák terjedésével tekintendő annak.

A könyv két fő részre tagozódik: az első, általános rész a fejlődési rendellenességek természetét és felosztását mutatja be, míg a jóval terjedelmesebb második rész a termesztett növényeken előforduló fejlődési rendellenességek felismerésével és gyógyításával foglalkozik részletesen, kultúracsoportonként (zöldség, gyümölcs, szőlő, dísznövény, gomba, szántóföldi növé-

nyek) tárgyalva azokat. A szerzők ismert és elismert szakemberek, akik ismereteiket és sokéves tapasztalataikat a gyakorlat számára jól hasznosítható módon teszik közzé. A szöveges ismertetéseket 192 színes kép egészíti ki, elősegítve a betegségek, károsodások felismerését és lehetséges kezelésüket, gyógyításukat. A Mezőgazda Kiadó által megjelentetett értékes művet mindenki haszonnal forgathatja, aki növények termesztésével foglalkozik vagy abban érintett, így a hajtató telepek és a szabadföldi kultúrák gyakorló kertészei és termesztői éppúgy, mint a szaktanácsadók vagy a kutató-fejlesztő szakemberek; és természetesen a kötet az egyetemi hallgatók és oktatók könyvespolcáról sem hiányozhat.

P. G.


[boilerplate plate=”mh-2011-11″]