Jobb minőségű ételt az egészségesebb életért

Évente a gyermekhalálozások egyharmada, a terhesség alatt bekövetkezett halálozásoknak pedig a 20 százaléka a hiányos táplálkozásnak tudható be a világon. Az egészséges étrend kialakítása folyamán, nem csupán az étel mennyisége, hanem annak minősége is fontos. Az INSTAPA (Improved Nutrition through Staple Foods in Africa) nevű európai kutatási projekt, a Fekete Afrikában élő gyermekek és nők átlagos napi étrendjének javítását tűzte ki célul, a táplálékukat nem módosítva, hanem annak tápértékét biológiailag feljavítva.

A teljes és változatos táplálkozás alapvető emberi jog. A projektet azért finanszírozza az Európai Bizottság, hogy ezt a jogot az Afrika legszegényebb országaiban (Benin, Mali, Kenya, Burkina Faso) élők számára is biztosítsa. A projekt teljes költsége 7.73 millió €, amelyből 5.8 millió € az Európai Bizottság hetedik Keretprogramjából származik.

Fekete Afrika legfontosabb ételei közé a különböző gabonafélék tartoznak, ezek azonban kevés mikro tápanyagot tartalmaznak, emiatt is több ebben a térségben a betegségek és halálozások száma.

Kutatók 2009 folyamán olyan gabonaféléket választottak ki és termesztettek, amelyeknek magasabb a tápértéke. Ennek köszönhetően jóval kiegyensúlyozottabb a bevitt vitaminok és ásványi anyagok értéke. Ezen kívül szintén a projekt keretében új recept füzeteket dolgoztak ki, amelyek olyan főzési technikákat mutatnak be, amelyek alkamazása során megmarad a gabonafélék tápértéke: a teljes értékű étkezéshez néha csak pálmaolaj, gabonafélék, zöldségek kombinációja szükséges.
Ez a megközelítés újszerű, ugyanis javítja a mindennapi élelem minőségét, és bevonja a családokat is, akik ez által a változás aktív közvetítőié válnak. Ráadásul a biológiailag értékes gabonák termesztése a helyi kis-és középvállalkozásoknak is esélyt kínál, hogy változatossá tegyék gazdaságaikat.

Célkitűzésük, hogy egyesítsék Európa és Afrika tudományos és technológiai érdemeit, hogy együtt dolgozzanak ki hosszú távú stratégiákat az alultápláltság megszüntetésére.
A STRAPA jelenleg afrikai élelmiszer feldolgozókat képez ki, mivel hosszú távon az új gabonafélék nagy lehetőséget jelentenek a helyi farmerek és családjaik számára.

Európai Bizottság – Kutatási és Innovációs Főigazgatóság