Nem lesz termékdíjköteles a mezõgazdasági kertészeti fólia

Nem kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni a mezõgazdasági kertészeti fólia után. A termékdíj-szabályozásról szóló törvény január 1-tõl hatályos, és megjelentek a végrehajtást szabályozó rendeletek is. A fólia után csak akkor kell termékdíjat fizetni, ha csomagólóanyagként használják fel, mivel ebben az esetben szennyezi a környezetet. A termékdíj törvény egyik legfõbb célja éppen az, hogy érvényesítse a „szennyezõ fizet” elvet. Vagyis ha a termelõ környezetszennyezõ megoldást választ, akkor fizesse meg a jogszabályban elõírt díjat.
Az új termékdíj-szabályozás értelmében a gyártóknak, kereskedõknek ezentúl igazolniuk kell az adóhivatalnak (NAV), hogy az adott fóliát nem csomagolóanyagként adják el vagy használják fel. A termelõk szintén kizárólag mezõgazdasági célra használhatják fel a termékdíjmentes kertészeti fóliát. A szigorúbb, de igazságosabb szabályozásra azért volt szükség, mert az elmúlt években sokmilliárdos kárt okozott, hogy sokan megkerülték a termékdíj-fizetést: megvették a mezõgazdasági fóliát, majd csomagolásra használták és nem fizettek utána termékdíjat.
Amennyiben valaki olyan fóliát vásárol a boltban, amelyen termékdíj van, de õ fóliasátorhoz használja fel, arra is van lehetõsége, hogy a termékdíjat visszaigényelje a NAV-tól.