– derül ki a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának legfrissebb közleményébõl.

Ahogy már eddig is sejteni lehetett, a repcében okozta a legnagyobb kárt a decemberig tartó csapadékhiány. Ezen az elmúlt hónapok sem változtattak, sõt a melegebb télelõ még rontott is a repce nagy részén, mert ahol rendben kikelt, ott gyakorta túlfejlett állapotba került a növényzet. Ez, a mostani nagyobb fagyban fog valószínûleg nagy gondokat okozni. Az õsszel elvetett kb. 270 ezer hektárnyi repcébõl 152 ezer hektárt károsított az aszály, s e területekbõl már 37 ezer hektárt ki is szántottak, illetve tárcsáztak a termelõk. Ez azt jelenti, hogy hektáronként 40-50 ezer forintos káruk keletkezett, ez a kiszántott összes területre vetítve elérheti az 1,5-1,8 milliárd forintos kárértéket.

A búza sincs rendben: a bõ egymillió hektárból a jelentések szerint 411 ezer hektár károsult, s ezt tetézi még, hogy a 176 ezer hektárnyi õszi árpából 53 ezret érint az aszály, míg a 114 ezer hektárnyi tritikáléból megközelítõleg 27 ezret.

A kép eltérõ az országban: Heves megyében például szinte minden õszi kultúrában kárt okozott a csapadékhiány, a 15 ezer hektárnyi repcébõl például ki kellett szántani 10 ezret. De Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is rossz a helyzet: az elvetett 67 ezer hektárnyi búzának csaknem a fele károsodott a szárazság következtében. Békés megyében 100 ezer hektárból 75,5 ezret, míg a legnagyobb vetésterülettel bíró Jász-Nagykun-Szolnok megyében 137 ezer hektárnyi búzából 110 ezret jeleztek aszállyal sújtottnak. Itt a 20 ezer hektárnyi repcébõl csaknem 17 ezer hektárral van baj, melybõl már 4,8 ezer hektárt ki is tárcsáztak.

A Magyar Agrárkamara megyei szakemberei egytõl egyig arról számoltak be, hogy a mostani igen zord hideg biztosan további károsodásokat okoz a kultúrákban, mely alól csak a jelentõsebb hótakaróval bíró területek képezhetnek kivételt.