Az agrofóliát érdemes a gyártóktól és a nagykereskedőktől beszerezni

Kezdődik a fóliasátor-építési és karbantartási szezon, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja az érdekelt gazdálkodók figyelmét, hogy a fóliát érdemes a gyártóktól vagy a nagykereskedőktől beszerezni, ahol nem kell termékdíjat fizetni a termék után. A tárca a gyártókat és a nagykereskedőket arra kéri, hogy tartsák be a termékdíjtörvényt és termékdíjmentesen adják el a fóliasátor készítéshez a mezőgazdasági fóliát.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény (2011. évi LXXXV) 3. § (6) bekezdése kimondja, hogy a csomagolószer termékdíját nem kell megfizetni, ha a kötelezett (gyártó, forgalmazó) első vevője nyilatkozik arról, hogy a csomagolószert (fóliát) nem csomagolásra használja fel.

Amennyiben valaki kiskereskedelmi forgalomban vásárolja meg a fóliasátorhoz szükséges agrofóliát, és termékdíjat számítanak fel utána, akkor a gazdálkodó visszaigényelheti az adóhatóságtól (NAV) a termékdíjat.

A termékdíj-szabályozásról szóló törvény január 1-től hatályos, legfőbb célja, hogy érvényesítse a „szennyező fizet” elvet. A fólia után csak akkor kell termékdíjat fizetni, ha csomagoló anyagként használják fel, mivel ebben az esetben szennyezi a környezetet. A szigorúbb, de igazságosabb szabályozásra azért volt szükség, mert az elmúlt években sokmilliárdos kárt okozott, hogy sokan megkerülték a termékdíj-fizetést: megvették a mezőgazdasági fóliát, majd csomagolásra használták, és nem fizettek utána termékdíjat.

A termelők tehát kizárólag fóliasátorhoz használhatják fel a termékdíjmentes agrofóliát.