Agrárkamara: tilos trágyázni a fagyott földeket!

Ugyan az 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet szerint véget ért a nitrátérzékeny területeken november 15. és február 15. között tartó trágyázási tilalmi időszak, de a rendelet értelmében trágyázni ezen területeken akkor sem szabad, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy összefüggő hótakaróval borított. Jelenleg az ország valamennyi területére igaz ez az állapot, ezért a tilalmi időszakot meghaladóan sem szabad megkezdeni a trágyázást! – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara közleményében.

Fentieken túl a Magyar Agrárkamara felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a mostani hóviszonyok, a talaj fagyos és vízzel telített állapota miatt még annak sem szabad kijuttatnia hígtrágyát, akinek erre engedélye van, s ez nem csak a nitrát-érzékeny területekre, hanem az ország egész területére vonatkozik.

Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a nitrátérzékeny területeken november 15. és február 15. között tartó trágyázási tilalmi időszakban és az előzőekben ismertetett talajállapotok mellett ideiglenes trágyakazal/depónia sem létesíthető a nitrátérzékeny területeken (43/2007. (VI.1.) FVM rendelet szerinti blokklista, bányatavak 300 méteres parti sávja és belterület a 27/2006 (II.7.) kormányrendelet szerint)
Mivel a trágyafelhasználást komoly hazai és az uniós előírások szabályozzák – s eleme a kölcsönös megfeleltetés követelményeinek is –, azok betartása fontos, ráadásul a hibázókat akár szankciókkal is sújthatják.

A Magyar Agrárkamara ezért javasolja a gazdálkodóknak, hogy tekintsék át, mely területeik tartoznak a 43/2007 FVM rendelet szerinti MePAR blokklistába. Ezt a MePAR felületen, a www.mepar.hu oldalon vagy a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadó hálózata segítségével tudják megtenni – emlékeztet a Magyar Agrárkamara.