De érdemes kitekinteni, hogy a gazdaország, ahol nem kevés kukoricát termesztenek, hogyan oldotta meg a bogár okozta kártételt és mik a tapasztalatai az ellene való védekezési lehetőségekről.

A kukoricabogár a legnagyobb gazdasági kárt okozó kártevő az USA-ban, évente mintegy 1 milliárd dolláros kárt okoz. A bogár igen nagyfokú alkalmazkodó képessége miatt a védekezési módok is változtak az évek folyamán.

Két faj okozza a károk nagy részét, a nálunk is ismert nyugati (Diabrotica virgifera virgifera) és az északi kukoricabogár (Diabrotica barberi), a nyugati kukoricabogár szinte az állomok teljes területén elterjedt, az északi főleg a kukorica öv északi részén.

A bogár erőteljesebb kártétele az 1930-as években kezdődött. Ekkor, mint első és legfontosabb védekezés a vetésváltás volt. Az 1950-es évek elején a Shell cég piacra dobta az Aldrin nevű talajfertőtlenítő szert, melynek hatása bár kiváló volt, de a szer erősen perzisztens, valamint a környezet szennyező volta miatt korlátozták, majd bevonták a forgalomból. A következő védekezési mód az imágó elleni védekezés volt – így gyérítették a tojásrakó egyedek számát. Ez a 70-es évek közepétől vált általános technológiáva, és elsősorban szerves foszforsav észtereket használtak. Nem telt el 10 év és az imágó rezisztens lett a szerves foszforsav észterekre, és ez a rezisztencia azóta is megvan, átöröklődik.

Tovább…