Az utóbbi napok időjárása ideális egyes, tavasszal támadó veszélyes gombák támadásának. Így most szinte kötelező a monília, a tafrina, a varasodás elleni permetezés a gyümölcsösökben – olvasható a Magyar Agrárkamara kertészeti osztályának legutóbbi közleményében, mely a szőlők, gyümölcsösök gazdáinak ad aktuális tanácsokat.

Édenkert.hu

A szinte berobbant, szokatlan meleggel érkező március miatt virágba borultak a kajszi, mandula és meggyfák, aztán következik a cseresznye, az alma, körte, szilva. A napokban ékezett lehűlés és csapadékosabb időjárás viszont „melegágya” az ilyenkor támadó gombáknak. Ilyenkor támad a gyümölcsösök legnagyobb kárt okozó gombás megbetegedése, a monília, az őszi barackot károsító tafrina. Így halaszthatatlan növényvédelmi munkákat kell végezniük a kertészeknek: a fák már virágoznak, a szőlő rügypattanás előtt, alatt állnak. Permetezni kell ismét, a hetekkel ezelőtt elvégzett télvégi rezes/kénes lemosó permetezés után.

Támadnak ugyanis a gombák. A legveszélyesebbek a monília félék, melyek a virágzó kajszit, mandulát, a néhány napon belül bimbót bontó meggyet, cseresznyét támadja meg leginkább. Ebben a hűvös időben a monília ellen virágzáskor kétszer is célszerű védekezni: az elején és a kétharmadánál. Őszibaracknál a tafrina nevű gomba (levélfodrosodás) ellen már a kis leveles állapotban szükséges védekezni. A csapadék az almásokban elindíthatja a varasodást, ez ellen már most kell kezdeni a megelőző védekezéseket.
A szőlőkben metszés, támberendezés igazítás és kötözés befejezése után ajánlott az alapgyomirtást is elvégezni még rügypattanás előtt. Az átlagosnál akár 10-30 százalékkal kevesebb hozamra is számíthatnak a szőlősgazdák bizonyos területeken. A szakemberek szerint a fagykárok helyenként metszéssel korrigálhatók. Az év eleji fagyos időjárás főleg a mélyebben fekvő szőlőültetvényeket és a fagyérzékenyebb fajtákat, például a portugiesert, vagy az ezerjót viselte meg leginkább. Ezeken a területeken a fagykár elérheti a 30-50 százalékot is, de vannak olyan területek is, ahol alig érzékelhető a fagy hatása – olvasható a Magyar Agrárkamara kertészeti osztályának közleményében. Bár részletes felmérés még nem készült, elmondható, hogy az ország egyes borvidékein eltérő mértékű károkat okozott a fagy.
Az elkerülhetetlen növényvédelem az ültetvényekben – akár a szántóföldeken – az egyik legnagyobb költségtétel. A gazdálkodóknak nagyon meg kell fontolniuk, milyen szerrel, hogyan és mikor védekeznek. Komolyan át kell gondolni a legfontosabb és legszükségesebb munkákat, hogy a költségeket optimalizálni lehessen.

Felhívjuk a figyelmet az óvórendszabályok betartására!

Forrás: MA