Támogatott mezőgazdasági „katasztrófa-biztosítás” a Generalitól

Az áprilisi és májusi hónapokat az elmúlt években leginkább a kiszámíthatatlan időjárás, a jégesők és a viharok jellemezték, és ezek a természeti jelenségek a mezőgazdaságból élőket is nehéz helyzetbe hozták.
A Generali csak a tavalyi évben közel egymilliárd forintot fizetett ki a különböző növénykárokra, amelyek közül a leggyakoribb a jégverés volt. Egy törvényi szabályozásnak köszönhetően, 2012-ben maximum 65% díjtámogatásban részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik megkötik az időjárási károkra szóló biztosítást.
A biztosító  most elsőként dolgozta ki az új szabályozáshoz igazodó, május közepéig köthető mezőgazdasági biztosításait.

Négy új megoldási csomagot kínál azoknak a gazdálkodóknak, akik részt vesznek a támogatási programban.
Első csomagja 11 növényre, többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, repcére, almára, szőlőre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás és árvíz okozta károkra, 2013-tól pedig téli-és tavaszi fagyok ellen is. A második  csomag jégeső és tűz okozta károkra köthető a fenti növénytípusokon felül, például dinnyére, körtére, paprikára, paradicsomra, zabra, szilvára és barackra. A harmadik csomagban, ugyancsak jégeső és tűzkár ellen köthető biztosítás,  a második csomagban nem szereplő növényekre.
A  jogszabályban meghatározottakon felül kidolgozott egy önrész-csökkentő megoldást is ,a  jégeső és vihar kockázatokra.
Összegezve, “Magyarországon ma évente közel 130 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot, megéri tehát már előre biztosítást kötni a termésre.” – mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.