Magyar szamóca még nincs a piacokon

Becsapják a fogyasztókat azok az árusok, akik a spanyol, az olasz, vagy más mediterrán területről érkezett földiepret hazaiként árulják. Aki ilyennel találkozik, jelentse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ingyenesen hívható 06 80/263-244-os számán. A hazai szamóca szezonja csak májusban kezdődik, így aki most vásárol magyar feliratú gyümölcsöt, az biztos, hogy nem hazai termékhez jut.
Az utóbbi napokban az üzletekben és a piacokon magyarként árulják a Spanyolországban, vagy Olaszországban termesztett földiepret, pedig a hazai, fólia alatt termesztett gyümölcs csak május első felében, a szabadföldi termesztésű – az időjárási körülményektől függően – pedig május közepe és június harmadik hete között lesz kapható.
A FruitWeb Zöldség-Gyümölcs-Szakmaközi Szervezet és Terméktanács fontosnak tartja, hogy a magyar fogyasztók ismerjék meg a hazai termékek érési idejét, azaz hogy melyik gyümölcs vagy zöldség mikor vásárolható.
Például a hazai földieper-szezon május közepén kezdődik csak, így a most ekként árult gyümölcs biztos, hogy – a teljes érettségi szint elérése előtt leszedett – kisebb élvezeti értékű, külföldi termés.

VM Sajtóiroda