Új jogcímek az egységes kérelemben

Hatvanöt százalékos díjtámogatást nyújt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nemzeti forrásból az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási díjhoz. A díjtámogatást is az április 2-án megnyílt egységes kérelem elektronikus kitöltő felületén igényelhetik a termelők.

A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás mellett a VM még négy, új jogcímet hirdetett meg az idén. Közülük a legjelentősebb a kérődző szerkezetátalakítási támogatás,melyre több mint 10 ezer gazdálkodó nyújthat be kérelmet, ha 2011-ben volt szarvasmarhája – hízott bikája, anyatehene – vagy juhállománya. A tárca 13 milliárd forintot különített el erre a célra.

További újdonság a különleges rizstámogatás, az egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó bogyós gyümölcs támogatás, és a Natura 2000 erdőterületen történő gazdálkodáshoz nyújtott kompenzációs támogatás, melyeket szintén az egységes kérelemben lehet igényelni.

Az egységes kérelemben összesen 26 jogcímre lehet pályázni. A legnagyobb tétel, a közel 280 milliárd forintos területalapú támogatás, de érdemes kiemelni az agrárkörnyezet gazdálkodáshoz járó forrást is.

Összesen 490 vizsgáztatott és felkészített falugazdász, és 202 kamarai tanácsadó segíti a gazdákat, hogy időben és ütemesen pályázhassanak.

Az egységes kérelem keretében benyújtott területalapú támogatás és a többi 25 megjelenő jogcím is uniós határidőhöz kötött, tehát a benyújtási határidő fix, május 15. Azt követően június 9-ig napi egy százalékos támogatásösszeg csökkenés mellett lehet új kérelmeket benyújtani. A határidők jogvesztőek, nincs fellebbezési lehetőség. Az MVH éppen ezért arra törekedett, hogy minél előbb megnyissa az ügyfélkaput. Az idén az uniós tagságunk óta a legkorábbi időpontban már április 2-án megnyílt a rendszer a jelentkezők előtt.

Az április 2-től benyújtott kérelmek módosítására, javítására, kiigazítására május 31-ig szankciómentesen van lehetőség. Azt követően június 9-ig napi egy százalékos támogatásösszeg csökkenés mellett lehet a már benyújtott kérelmet módosítani.”

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Elektronikus ügyintézés MVH