Duplájára emelhető a gombatermelés a kertészeti tanács szerint

A tanács szerint a minőségi termékek arányának növelésével a termelési érték így elérheti az évi 35-40 milliárd forintot, szemben a jelenlegi 12-13 milliárddal. A lehetőségek kiaknázásnak a kulcsa az, hogy a belföldi gombafogyasztást a fejenkénti évi 1,5 kilogrammról 3 kilóra kellene növelni, az exportot pedig 25-40 ezer tonnára kellene bővíteni. A cél elérése érdekében a jelenlegi komposztgyártó kapacitást 4 év alatt a duplájára kell emelni, amihez 100 hőkezelő egység – azaz a komposzt előállítására szolgáló alagút – felépítésére van szükség. Emellett kell 60 új felszíni termesztő farm, s meg kell oldani a meglévők korszerűsítését is.
A friss áruként nem értékesíthető gomba feldolgozására 10 ezer tonna konzervkapacitást is létre kell hozni, valamint a tervek megvalósításához összességében mintegy 40 milliárd forintra volna szükség. Ebből az összegből mintegy 24 milliárd forintot fedeznének a termelők, és 16 milliárd forint volna a támogatás 40 százalékos intenzitás mellett. A vázolt elképzeléseket kedvező esetben öt év alatt, de lekésőbb ennek az évtizednek a végére szeretnék megvalósítani – mondta Nagy László, a FruitVeB gombatagozatának vezetője az MTI-megkeresésére.
Magyarországról jelenleg a megtermelt gombamennyiség 40-45 százaléka kerül külföldre. Ez az arány a fejlesztések elvégzése után sem változna – tájékoztatott a szakember.

MTI 2012. április 13.