Az őszi káposztarepce vetésterülete 254 ezer hektár volt 2011 decemberében, ami alig marad el az előző év vetésterületétől, viszont az igen aszályos tavalyi (2011.) évnek köszönhetően az őszi káposztarepce vetésterülete ősszel még körülbelül 272 ezer ha volt, mely a kitárcsázások következtében kb. 18 ezer ha-ral csökkent. Tehát elmondható 2011/2012-es gazdasági évben repceállományok állapota meglehetősen gyenge, valamint eltérő képet mutat.
Az idei repcetermés jövedelmezőségének tekintetében nagy reményeket leginkább csak a jó csapadék ellátású, valamint a télen hótakaróval borított területekről várhatunk.
A kőolaj árának folyamatos emelkedésével párhuzamosan emelkedik a repce ára is! Érdemes kialakítani minden területen a legjobb repce technológiát, mert a magas felvásárlási árak mellett a legkisebb termésnövekedést kiváltó technológiai beavatkozás is jelentős árbevétel növekedést eredményezhet.
A repcemag aktuális árutőzsdei (BÉT) határidős ára májusi lejáratra 137 000 Ft/t, augusztusi lejáratra pedig 141 000 Ft/t, míg tavaly ugyanezen időszakban az árak mindkét terminusra 120 000 Ft/t körül mozogtak, tavalyelőtt ugyanekkor pedig 74 000 Ft/t-án álltak. – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.
Magyar Agrárkamara Sajtóközlemény