Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Régi borász szabály az, hogy Pünkösd táján, de legkésőbb a szőlő virágzásáig kell elvégezni a bor második fejtését.
Ehhez a munkához először a fogadó hordót kell nagyon alaposan előkészíteni. Ha a fahordó kiszáradt, töltés előtt legalább két napig tartsátok vízzel megtöltve, hogy megdagadjon. Ez alatt meg lehet figyelni, hogy a hordó nem szivárog-e; ha igen, akkor a rést faggyúval kell betapasztani.

Az egészséges hordónak kellemes borillata van. Ha beleszagolva penész-szagot érzünk, akkor kezelni kell: trisós, forró vízzel két-háromszor ki kell mosni, majd hideg, tiszta vízzel alaposan kiöblíteni. Ezután csepegtessétek ki a hordót és kénezéssel fertőtlenítsétek! (Egy hektoliter térfogatra egy kénlapot kell elégetni.)

Az üvegballonokat tisztára kell mosni, kiöblíteni és máris alkalmasak a bor fogadására. Műanyagból készült kannában nem lehet a bort tartósan tárolni.

Részletesen: balintgazda.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn