Nem kedvezett az időjárás a kártevőknek

Nem kedvezett az időjárás a növények károsítóinak az elmúlt időszakban, nem fenyeget kártételi veszélyhelyzet, derült ki a Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának közleményéből. A fénycsapda fogási adatai alapján befejeződött az áprilisi cserebogár rajzása. Továbbra is rajzik a fekete nappalibagoly, a rácsos rétiaraszoló, és a felemás medvelepke.
Az őszi gabonában helyenként nagy számban fordulnak elő a vetésfehérítő bogarak egyedei. Ahol szükséges, ott folyamatosan védekeznek ellenük. A szokatlanul meleg időjárásnak köszönhetően már május elején észlelték a krumplibogár csomókba lerakott tojásait a leveleken. Az almamoly május első napjaiban kezdett el rajzani.

Basf/vetésfehérítő bogár

A csapdázott területen a kezelés ellenére is jelen vannak a molyok egyedei és a levéltetvek kisebb kolóniái. Egyes ültetvényekben nagy számban jelent meg a hajtáshervasztó darázs. A május 7-ei esőzések nyomán az előrejelző készülékek szőlőperonoszpóra fertőzésveszélyt jeleztek, a betegség tüneteinek már meg kellett volna jelenniük, de egyelőre nem észleltek a kórokozót.
Heol.hu