Csak tudományosan megalapozott, egészségre utaló kifejezések szerepelhetnek az élelmiszerek csomagolásán

Az Európai Bizottság elfogadta azt a 222 tételből álló jegyzéket, amely egybegyűjti az élelmiszerek csomagolásán olvasható, egészséget befolyásoló tájékoztató kijelentéseket.
Az új adatbázis megszületése fontos mérföldkő az élelmiszerek jelölésében. A lista megkönnyíti a vásárlók és a vállalkozások tevékenységét, hiszen egyértelművé teszi, hogy mely állítások tüntethetők fel a termékek csomagolásán és melyek nem. Az engedélyezett meghatározások között helyet kapott például a kalciumra vonatkozó megállapítás, amely szerint “A kalcium szükséges a normál csontozat fenntartásához, ” vagy a jódra vonatkozóan: „A jód hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.”

A gyártóknak fél éven belül felül kell vizsgálniuk az élelmiszereken korábban feltüntetett állításaikat, és közülük azokat, amelyek nem szerepelnek az Európai Bizottság listáján, 2012. december közepétől tilos lesz használni.
Várhatóan az év végéig döntés születik a gyógynövényekkel, illetve egyes pre- és probiotikumokkal kapcsolatos állításokról is.
Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) feladata, hogy betartassa az egészségre vonatkozó megállapításokkal kapcsolatos szabályokat. Az EU-ban érvényes, illetve az elutasított lista megtalálható az Európai Bizottság, valamint a kormány szakmai honlapján.

(Az élelmiszereken alkalmazható, egészségre vonatkozó állítások jegyzékét a Bizottság 432/2012/EU Rendelete tartalmazza.)

Budapest, 2012. május 30.
Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája