Utcát neveztek el Budapesten a kertészek tanítómesteréről, Dr. Túri Istvánról

Május 31-én a Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar Kísérleti Üzemének és Tangazdaságának előadótermében került megrendezésre Dr. Túri István emléktáblájának avatási ünnepsége.

Emléktábla

A Túri család, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Produkt Kft. és a Monsanto Hungária Kft. által kezdeményezett megemlékezéshez szívesen csatalakozott Budapest-Soroksár Önkormányzata is. “Új paprikát mindenki tud csinálni. De a réginél jobbat?….”idézték fel szavait volt kollégái Dr. Hrotkó Károly, Dr. Terbe István és Dr. Tompos Lajos. Megemlékeztek Túri tanár Úrról, mint sikeres kutatóról, szakíróról, kiváló előadóról és a szakma tanítójáról. Ezt követően a Túri paprika fajták, mint például a HRF F1, Pritavit F1, Karpia F1, Titusz F1, Titán F1, világszintű elterjedését mutatta be John de Graaf és Mundweil József. „A lelkünket és utunkat folyamatosan ápolta, segítette…folyamatosan alkotott, tanított otthon is…” mutatták be édesapjukat fiai ifj. Túri István és János. Dr. Túri István (1933 – 1999) a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán szerzett diplomát 1957-ben, ahol később az egyetemi gyakornoktól a docensi fokozatig bejárta a ranglétrát. A műanyaggal borított termesztő berendezések technikai megoldásai, az alattuk történő zöldséghajtatás módszereinek kidolgozása és mindenekelőtt a paprika nemesítése terén alkotott maradandót. Kiváló munkatársaival együtt kidolgozta a hibrid vetőmag előállítás máig is hatékony módszerét.

Ifj. Túri István és János

Több szakkönyv írója vagy társszerzője, szakirodalmi tevékenysége során elsősorban a gyakorlati fogások megtanítására törekedett.
Munkatársaival az országban elsőként hozták létre a fehér húsú paprika, a paradicsomalakú paprika, a fűszerpaprika és a kápia típusú paprika hibridjeit. Számuk megközelíti a harmincat. Ezek a fajták piacvezetők lettek Magyarországon az ezredforduló éveiben, több még ma is köztermesztésben van belföldön és külföldön egyaránt, a közép-kelet európai országoktól kezdve Törökörszágon át egészen Marokkóig .