Jelentős kárt okoz a baromfitartóknak a rendkívüli meleg

galeria_rovarok_es_masok.abbcenter.com/pulyka

Több milliárd forint kárt okoz a hazai baromfitartóknak a rendkívüli meleg, mert a haszonállatok jelentős része – a telepeken bevezetett óvintézkedések ellenére – hőstresszben elpusztul, illetve súlygyarapodásuk jelentősen csökken – hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT). A tanács, csütörtöki közleménye szerint levélben kért sürgős intézkedéseket Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, hogy egy szakértői csoport minél hamarabb felmérhesse a tényleges károkat és előkészíthesse a szükséges kártalanítást.
Az extrém meleg főként a nagytestű pulykaállományokban okoz jelentős elhullásokat, de valamennyi baromfifélénél termeléskiesést idéz elő. Különösen azokon a zárt állattartó telepeken keletkeznek súlyos károk, amelyek nem klimatizáltak. Az állatelhullás és a termeléscsökkenés nemcsak a végtermék-előállítóknál okoz károkat, hanem fogyasztói ellátási problémákhoz is vezethet a terméktanács szerint.
További károk származnak abból is, hogy a baromfiipari cégeknek is át kell ütemezniük állatvágásaikat.
A terméktanács bízik abban, hogy – a szántóföldi növénytermelésben évek óta megszokott gyakorlat szerint – a vis maior helyzetet a kevésbé támogatott baromfiszektorban is gyors és megnyugtató módon lehet kezelni – áll a közleményben.
MTI