Javában zajlik az aratás

magvas.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője, Kiss Róbert elmondta: felgyorsította a kalászosok érését az elmúlt hét rendkívül száraz és meleg időjárása. A megye gazdaságai az őszi árpa aratását már június harmadik harmadában megkezdték, a termést adó közel 18.000 hektárból eddig mintegy 13 ezerrel végeztek. A termésátlag jelenleg megközelíti a 3,5 tonnát hektáronként.
Egy hete az őszi búza betakarítása is tart: az összesen 137.443 hektáron termesztett kenyérgabonából eddig mintegy 15.000 hektár aratásával végeztek a gazdálkodók; a 3,3 tonna/hektáros átlagtermés közepesnek mondható.
Az őszi búza az előzetes várakozásoknál gyengébben teljesít, míg az őszi árpa eddig elért termésátlagai jobbak a vártnál – jelezte az igazgató, hozzátéve, ennek oka, hogy az őszibúzánál korai éréscsoportba tartozó, illetve a gyengébb víz- és tápanyag- gazdálkodású, kisebb hozamokat ígérő területek betakarítását kezdték el a termelők.
A kalászos gabonafélék Szolnok megyei termőterülete az országos termőterület 11 százalékát teszi ki. A gabonafélék közül ez a vidék rendelkezik az országban a legnagyobb őszi búza (az országos termőterület 12,7 százaléka), illetve a második legnagyobb őszi árpa (az országos termőterület 10 százaléka) termőterülettel.
A helyi termelők mintegy 800 korszerű kombájnnal végezik az aratást. Optimális időjárási körülmények mellett e géppark napi teljesítménye elérheti a 14.000 hektárt.

MTI