Általános de minimis támogatást kapnak 2012-ben a szárított takarmány-feldolgozók

olx.hu

Nemzeti forrásból elkülönített általános de minimis támogatást nyújt a hazai szárított takarmány-feldolgozóknak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén. A vállalkozások évente legfeljebb 66.666 eurót – mintegy 20 millió forintot – igényelhetnek ebből a keretből.
A VM azért biztosítja a feldolgozók nemzeti forrását, hogy fenntartsa az állattenyésztés számára is kiemelten fontos hazai szárított takarmány-gyártását, ezáltal megőrizze az ágazatban dolgozók munkahelyét.
A fehérjetakarmányok termeléshez kötött támogatását 2003-ban az Európai Unió megszüntette, ám Magyarország uniós csatlakozásakor átmenetileg engedélyt kapott arra, hogy 2012. április 1-ig közösségi forrással segítse a hazai takarmánygyártással foglalkozó vállalkozásokat.
Általános de minimis támogatásnak minősül minden olyan állami forrásból nyújtott támogatás, amelynek egy jogosult által igénybe vehető összege három egymást követő év alatt nem haladja meg a 200.000 eurónak megfelelő forintot, és amiről a támogatást nyújtó, vagy a jogszabály kimondja, hogy általános de minimis támogatásnak minősül.
A rendelet július 13-tól hatályos

VM Sajtóiroda