Az elmúlt napokban lehullott csapadék akár két átlagos hónap esőzésének is megfelelhet.

gazdabolt.hu

Persze ezzel együtt még mindig vízhiány tapasztalható a földeken. Érzékeny kultúráinkban fokozott figyelmet szenteljünk a betegségek elleni – lehetőleg megelőző – védekezésre.

Almáskertekben súlyos varasodás tüneteket találtam levélen és termésen egyaránt. Egyik gyümölcsösben a rosszul megválasztott növényvédő szeres kezelés következtében tünetmentes alma nincs is a fákon. A beteg termés nemcsak a gyümölcs élvezhetőségét, hanem tárolhatóságát is jelentős mértékben rontja. Most már nem sokat tehetünk, de legalább a további fertőzések bekövetkezését gátolhatjuk (Topas+Bravo, Score+Dithane stb.) A betegség elleni preventív védekezést az alma piros-bimbós állapotában ajánlott megkezdeni.

Az almamoly második, úgynevezett nyári nemzedékének rajzása megkezdődött. A kártevő ellen való védekezés különösen nehéz, mert a rajzások elhúzódóak és szinte összeérnek. Almamoly ellen feltétlen hosszú hatásidejű rovarölő szerek használatát javaslom (Insegar, Mospilan stb.).
Helyenként sok gondot okoz a kaliforniai pajzstetű almafáinkon. A két nemzedékes pajzstetű ellen – lárvarajzás idején – érdemes védekezni. Különösen azért fontos ez a védekezés, mert a 2. nemzedék lárvái telepednek tömegesen a gyümölcsre, azon úgynevezett lázfoltokat okozva (képen). Hamarosan megkezdhetjük a védekezést az alábbi készítményekkel: Apacs, Mospilan, Spilan stb. A kezelést 2-3 héten belül célszerű megismételni.

gazdabolt.hu