Hatalmat kap a kamara

Kötelező lesz a tagság a gazdálkodóknak, a feldolgozóknak és a kereskedőknek. Róluk mindent tudni fog a kamara. Sávos lesz a tagdíj. Megszűnnek az egyenként milliárdos vagyonnal bíró megyei agrárkamarák.
Az agrártárca szerint a legfontosabb, hogy egységes agrárkamarai szervezet jöjjön létre, amelyben kötelező módon tag mindenki, aki élelmiszer előállítással és forgalmazással foglalkozik. Eddig önkéntes volt a tagság, tehát az csatlakozott, aki akart. A tagsági kör kiszélesítésével a kamara potenciálisan 400-500 ezer tagot tömöríthet és így a jelenleginél jóval erősebben láthatja el képviseletüket. Erős szervezet lesz, mert ennyi tagjának – őstermelőtől az áruházláncig – minden adatát ismerni fogja a kamara, ugyanis a regisztráció kötelező lesz a törvény hatálybalépését követő hatvan napon belül.

napnet.hu

Mert nem csak a szokásos adatokat – név, telephely, gazdasági tevékenység stb. – kell kötelezően megadni, de a kamara az általa kezelt gazdaságszerkezeti nyilvántartásban begyűjti majd azt is, hogy kinek mekkora földje van, az hol található, milyen gépei, épületei, istállói, mezőgazdasági vagyoni értékű joga van, mekkora a feldolgozókapacitása és egyebek. Az etikai normák belső betartatásával a jövőben a kamara maga szűrheti ki a tisztességtelen módszerekkel élő gazdaságokat, a tagok egymás közti vitáit házon belül lefolytathatja. Jegyezzük meg: ezzel akár okafogyottá válhat az összes terméktanács, termékpálya-bizottság, szakmai szövetség.
szabadfold.hu