kertvarazsmagazin.hu

A napraforgónak két nagy előnye is van a termelők számára: először is, az anyagi befektetés viszonylag alacsony, a termény ára pedig versenyképes, így kifizetődő a termelése; másodszor, ahogy a fogyasztók egyre inkább egészségtudatossá válnak, igyekeznek egészségesebb olajokat, például napraforgó olajat tartalmazó élelmiszereket vásárolni. A napraforgó olajnak azonban a piacon természetesen versenytársai is vannak: az egyéb növényi olajok. Ezek között a pálma és a szójabab olaj a legfőbb, de az olajrepce, a kókusz, a kukorica, a gyapotmag és a földimogyoró olaj is jelentősek.Ez hatással van a termelők által megszabható árra. “Korábban igen különböző áron jelentek meg ezek a különböző olajok”, mondja Luis Carlos Alonso, az olajos magvú termények szakértője a Syngentánál.
Ez évben Luis a Syngenta IMI napraforgó hibridjét választotta, jó vetőmag kezeléssel. Januárban, a tavaszi esők előtt vetette el a magokat. “Mindenki azt hitte, megőrültem”, meséli Luis. “A talajban nem volt elegendő nedvesség ahhoz, hogy a vetőmag kicsírázzon, a hőmérséklet pedig igen alacsony volt. Vetés után nyolc napig fagyott. A legtöbb termelőnek ki kell várnia, hogy a gyomnövények kicsírázzanak a tavaszi esőkben, hogy a szántással kiirthassák őket. Az IMI herbiciddel nem csak a gyomnövényeken lettem úrrá, hanem a vajvirág problémát is megoldottam.”
“Palomóban háromszáz hektár búzát vetettünk, 90.000 Eurós költségen. Amikor a teljes búzatermést eladtuk, még jó áron is csak 53.000 Eurót kaptunk érte. Így 37.000 Eurós veszteséget könyvelhettem el. Összehasonlításképpen, szintén háromszáz hektáron vetettünk napraforgót ugyanazon a farmon. Ennek költsége mintegy 80.000 Euro volt, és 1300 kg/hektáros hozamra számítok átlagosan. A jelenlegi helyi napraforgó árral számolva, ez 145.000 – 160.000 Euro lesz, ami fedezi majd a búzával szerzett veszteséget, és még jutalékra is telik családunk tagjainak.”
A teljes cikk..