Megkezdődött a szüret a villányi borvidéken

vylyan.hu

Jó minőségű, de az átlagosnál 15-20 százalékkal kevesebb termésre számítanak az idén , ahol a héten megkezdődött a szüret.Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: a gazdák már szedik az olyan illatos, alacsonyabb alkoholtartalmú borokat adó fehérszölő fajtákat, mint az Irsai Olivér, s hozzáláttak az első rozéborok alapját jelentő Kék Medoc szüreteléséhez is. A rendkívül kedvelt villányi portugieser szürete augusztus végén lesz.

Megjegyezte, a csapadékszegény időszakban jó döntésnek bizonyult, ha a művelés során a gazda nem tárcsázott, hanem kaszált a sorok között. Az aszály ellen most már nem lehet mit tenni, a napégéstől viszont célszerű megóvni a gyümölcsöt, ezért a fürtöknél nem ajánlatos a leveleket jelentősen ritkítani.
A hegyközségi titkár a fogyasztók igényeiről elmondta: kedveltek az elsődleges fajtajelleget hordozó gyümölcsös, könnyed borok, amelyek az évekkel ezelőtti érdektelenséget követően mára Villányban is keresetté váltak. E tendencia ugyanakkor nem szorítja háttérbe a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborokat, azoknak most is erős a piaca.
MTI