Szeptemberben folytatódik az EU Élelmiszersegély Program

segély

Az EU Élelmiszersegély Program keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szerződött segélyszervezetek márciusban kezdték meg a 2012-es Programhoz kapcsolódó élelmiszerek eljuttatását a rászorulók részére. Az élelmiszerosztások szeptember végén folytatódnak.
A program koordinálását végző MVH-val szerződésben álló négy segélyszervezet, a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, az EU döntése alapján tejtermékek kiosztását kezdte meg márciusban a nehéz körülmények között élő magyarországi rászorulók részére együttműködve a települési önkormányzatokkal, illetve saját helyi tagszervezeteikkel.

A 2012. évben kiosztásra kerülő élelmiszerekért az EU döntése alapján Magyarország 9,75 millió euróval és 1806,425 tonna intervenciós sovány tejporral fizethet a közbeszerzési eljárásban nyertes vállalkozók részére. A tervek szerint a kiosztásra kerülő élelmiszerek mennyisége idén meghaladja a 10 ezer tonnát.

Az élelmiszerek kiosztásában a programban résztvevő települések önkormányzatai is jelentős munkát vállalnak, több mint 2 200 településen közel 1 millió emberhez jutnak el az EU élelmiszeradományai. A 2006-os indulás óta jelentős fejlesztésen keresztülment program fő célja az idén is az, hogy minél több rászorulóhoz juthasson el az Unió által finanszírozott élelmiszer.