Hortus Hungaricus, az ősz legnagyobb kertészeti szakkiállítása és vására

2012. szeptember 21-23. Szigetszentmiklós, Flora Hungaria Nagybani Virágpiac

Idén ismét a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén, mintegy 3500 nm-en rendezik meg, immáron 19. alkalommal a régió legjelentősebb kertészeti rendezvényét. Az eseményen képviselteti magát a hazai ágazat valamennyi területe, és a hozzá kapcsolódó feldolgozó, dekorációs és kertépítő iparág színe-java.

A kiállítás fő védnöke: dr Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

 2011-ben 226 kiállító volt jelen nettó 4000 négyzetméteren, és mintegy 13 ezer látogatót vonzott az esemény. Integrálni tudott több kertészeti területet, így szinte valamennyi ágazat képviseltette magát.

Az idei kiállítás: több, más, kihagyhatatlan!

Többszakmai és közösségi program, Másegyüttműködési formák, Kihagyhatatlan – üzleti és tájékozódási lehetőségek.

Szeptember 21. – A Vidékfejlesztés Napja

 A régió legjelentősebb kertészeti rendezvényének központi programja 21-én a Vidékfejlesztési Nap lesz.

A hazai kertészeti ágazat nemzetközi pozíciójának erősítése, az ágazat megnövekedett beruházási igényeinek kielégítése, az alulfinanszírozottság enyhítése és a versenyképes hazai virágkertészeti, zöldség és gyümölcs termékek piacra segítése lesz egyebek mellett a szakmai nap központi témája.

A szakminisztérium a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézeten (NAKVI) keresztül jelentős mértékben hozzájárul a szakmai programok megvalósításához.

Az előadásokon szó lesz a kertészeti ágazat szerepéről a vidékfejlesztésben, a magyar termékek versenyképességéről, a központi támogatásokról, az aktuális agrár hitellehetőségekről valamint az Agrár Széchenyi Kártya feltételrendszeréről.

A kiállítás újdonsága lesz a Magyar Termék Közösségi stand, ahol a gyógynövényektől, a szőlőn, boron, gyümölcsön, zöldségen át, a dísznövényekig a kertészet teljes spektrumát, színes termékkörét mutatják be.

A hazai kertészeti ágazat 300 ezer családnak biztosít munkát és ezzel jelentős szerepet játszik a vidéki foglalkoztatásban. A munkaerő igényes, intenzív gazdálkodás az elmúlt időszakban jelentős beruházási igényt teremtett, amely elsősorban annak köszönhető, hogy megnövekedtek a piacra jutási lehetőségek, és noha emelkedtek az előállítási költségek is, mégis növelni kell az árualapot.

Sok hazai gyümölcs és zöldség beltartalmi értéke (zamat, vitamintartalom, szín) jóval magasabb, mint uniós versenytársáé, ilyen az alma, a körte és a paradicsom. Igen keresettek a hazai faiskolák edzett díszfái és cserjéi is, amelyek a szélsőséges időjárási viszonyok között is életképesek maradnak. Legnagyobb felvevő piacuk keleten Oroszország valamint a délebbi államok, köztük Törökország. A dísznövény és virág ágazat termékei is sikerrel veszik fel a versenyt a több, mint százéves hagyományokra visszatekintő holland virágokkal.

A Hortus Hungaricus, mint a régió legnagyobb kertészeti rendezvénye évek óta vonzza a nemzetközi kiállítókat is. Bár idén mérsékeltebb a külföldi részvétel még mindig ugródeszkának számít a cégek számára a keleti piacok felé. Az elmúlt években olasz és holland cégek használták fel a kiállítást szakmai kapcsolataik kiépítésére, idén már megjelennek a lengyel partnerek is selyemvirág és virágkötészeti kellékekkel. Első afrikai kiállítóként pedig egy ghánai cég trópusi gyümölcsökkel és pálmaolaj készítményekkel lép a piacra.

PROGRAMOK:

A Vidékfejlesztési Nap eseményei közül kiemelendő az élhető város témakörében rendezett Green City Konferencia, szó lesz a városi kertek szerepéről, valamint az energiaernyőkről is. A támogatott programok között van az első ízben megrendezett Jövő Kertépítő Mesterei pályázat, amely fiatal leendő szakemberek és agrárképzésben résztvevő hallgatók számára nyújt bemutatkozási lehetőséget, valamint a III. Interieur Lakberendezési Verseny és Kiállítás, ahol az indulóknak 10 nm-en kell bútorokkal, növényekkel, virágokkal kialakítaniuk egy lakókörnyezetet.

Új programként az Kertészeti Továbbtanulás és Állásbörze jelenik meg segítve a szakemberek képzését, munkalehetőségekhez jutását.

Lakás-öltöztetés” dísznövényekkel- számos ötlet a Hortus Hungaricuson

Szeptember22-23.Közösségi programok

Mit lehet kihozni 10 négyzetméter szürke vagy fekete padlószőnyeg borítású lakótérből és rengeteg növényből, virágból? A lehetőségek határtalanok, és ezt egyedülálló módon bizonyíthatják be a kísérletező kedvű virágkötők a III. Interieur Lakberendezési Versenyen. A kezdeményezés a lakberendezők és a szaksajtó figyelmét szeretné felhívni a virágokkal, és növényekkel díszített lakások, otthonok harmónia teremtő képességére.

 

Őszi csokrok, őszi trendek a Hortuson

A programok leglátványosabb részét a virágkötészeti versenyek képviselik. A VIII. Hortus Virágkötészeti Kupát ezúttal azAranyló Őszjegyében rendezik meg. AzŐszikopogtatóklevelekből, termésekből, indákból, növényekből készülhetnek, míg az ősz istennője, Carpó tiszteletére készített csokrokhoz virágok is felhasználhatók. Bárki benevezhet a kézben készített csokrok pályázatára, ahol aLegszebbŐsziCsokorcíméért szállhatnak versenybe az amatőr, és profi virágkötők. A tavalyi nagy sikerre valótekintettel idén is kínál bemutatkozási lehetőséget a virágüzleteknek a Hortus Hungaricus színpada azÉn így készítemprogrammal, melynek keretében a nézők előtt mutathatják be saját stílusjegyeiket az ország számos tájáról érkező szakemberek.

Kertész leszek” – Óvodás Kertépítő Verseny

Az idei Óvodás Kertépítő Versenyen Kertész leszek címmel a legkisebbek „csodakertjeit” láthatják az érdeklődők. A felhívásnak köszönhetően már most több, mint kétezer óvodás készíti a növény kompozíciókat, amelyekre jellemző, hogy főleg kedvenc meséik egy-egy jelenetét, helyszínét rekonstruálják fantázia világukra építve a kicsik.

A Jövő Kertépítő Mesterei

2012-ben első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezik meg a Jövő Kertépítő Mestereinek bemutatkozását. A verseny célja, hogy a szakoktatásban résztvevő diákok, valamint a frissen végzett tanulók megmutathassák tudásukat, elképzeléseiket a szakmai zsűri és a látogatók előtt, és megkezdjék jövőjük építését.

Kerti kisgép bemutatók

A családfők kipróbálhatják a legújabb kerti kisgépeket, nagy látványosságnak ígérkezik a STIHL Timbersports láncfűrészes világbajnoki bemutató, a XI. Országos Fakitermelő Bajnokság, valamint a Garden Show.

A virágillattal telített kiállítások megtekintését követően pedig az ízek birodalmába, a Gasztro utcába és a Bor – Sorra invitálják a látogatókat, ahol mini vidámpark, kézműves gyermek játszósziget, és zenés műsorok várják a vendégeket.

Kiállítóink ars poeticái:

AGROCS HUNGARY Kft.- Tóth Szilvia marketing manager

Bár az újdonságainkat minden év tavaszán hozzuk forgalomba, a szeptemberi kiállítás egy újabb lehetőség, hogy ezekre ismételten felhívjuk a vásárlók figyelmét. Idén például a vakond riasztó hatással is rendelkező gyeptrágyánkat valamint a Hydrogél nevű termékünket kívánjuk megismertetni az érdeklődőkkel. Utóbbi, egy száraz por formájú koncentrátum, amely vizes, nedves közegben felduzzad, ezáltal vizet elraktározó anyaggá alakul. A magába szívott vizet fokozatosan adja le a növények számára. Alkalmazását terasz- és balkonnövényekhez, illetve zöldségfélékhez ajánljuk.

MARÓTI DÍSZFAISKOLA – Maróti Lászlóné

Valamennyi partnerünket itt szereztük, amikor a kezdetek kezdetén ismeretlenül csöppentünk a szakmába. Mind a hazai, mind a külföldi kapcsolatainkat itt gyűjtöttük össze…Kiállítóként való megjelenés a legjobb és legolcsóbb reklám. Igenis szükség van itt Magyarországon arra, hogy a szakmát nevesítsük, építsük, az ágazatot erősítsük.”

GOMBOS KERTÉSZET – Gombos Pál

Minket nem csak a Hortus zsűrije bírál, az igazi zsűrit hetente a vásárlóink jelentik, akik ha minőségi problémát észlelnek, azonnal jelzik. Az idei kiállításon is szeretnénk a legszebb liliom fajtákkal megmutatkozni, jóllehet nem kis erőfeszítésbe kerül úgy felkészülni, hogy a legmagasabb szintű elvárásainknak megfeleljenek a virágok. Biztos vagyok abban, ha a kiállítás nem is hoz új partnert, a régit megerősíti a hitében, hogy helyen vásárol, amikor lát egy új liliom kompozíciót, ha látja a kiváló árut és a nagy választékot.”

A kiállítás helyszínére idén is ingyenes VIRÁGJÁRAT szállítja az érdeklődőket. A buszjárat Kőbánya Kispest és Szigetszentmiklós között fél óránként közlekedikmajd.

További információk a www. hortushungaricus.hu és a www.viragkiallitas.hu oldalakon.