A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint a tönk szélére került a magyar zöldség-gyümölcs ágazat az utóbbi évek extrém időjárási és gazdasági viszonyai miatt.

helyszinonline.hu

Mártonffy Béla pénteken az MTI-nek azt követően beszélt, hogy a FruitVeB csatlakozott a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű szerveződéshez, amelynek célja az alapvető élelmiszerek áfájának 10 százalék alá csökkentése. A szerveződés több mint 20 szakmai szervezetet és vállalatot tömörít.
Az ágazat átlagosan évi 2,5 millió tonna áru megtermelésére képes, ám az utóbbi években átlagosan a megtermelt mennyiség 2,0-2,2 millió tonna volt. Mártonffy Béla a szakértői véleményekre hivatkozva elmondta: a magyar zöldség-gyümölcs ágazat lehetséges teljesítményének csak mintegy 30-40 százalékát produkálja. A FruitVeB elnöke szerint a magyar termelők gyakran már a reális igényeket sem tudják kielégíteni. Pedig a feltételek javításával belátható időn belül 800 ezer – 1 millió tonnával lehetne több zöldséget, gyümölcsöt termelni Magyarországon.
MTI