Magyarország továbbra is kiáll a szőlőtelepítési jogok szigorú szabályozása mellett

boraszportal.hu

Támogatjuk azt a francia javaslatot, mely szerint a telepítési jogok rendszerét hosszú távon szükséges fenntartani az összes borkategóriában, mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Hazánk 10 másik bortermelő országgal együtt tett javaslatot egy palermói konferencián, melyet a 2008-as uniós borreform esetleges kiigazításának előkészítésére hozott létre az Európai Bizottság.
A francia javaslattól eltérően az Európai Bizottság csak a földrajzi nevet viselő boroknál hagyná meg a telepítési jogok rendszerét. A földrajzi név nélkül forgalomba kerülő boroknál a teljes liberalizáció bevezetését támogatja, a telepítési jogok kezelését pedig a tagállamok helyett a szakmaközi szervezetekre bízná.
A bortermelő tagállamok – köztük Magyarország – és a szakmai szervezeteket összefogó európai szövetségek már több éve hangoztatják, hogy a telepítési jogok szabályozásának 2015-től esedékes megszűntetése káros következményekkel járna az Európai Unió bortermelésére, negatívan érintené az európai bortermelők többségének jövedelmi helyzetét.

VM