Élelmiszer-biztonsági ismeretek és vetélkedő általános iskolásoknak

VM

Az emberi egészség védelme közös cél, odafigyeléssel, az élelmiszerek gondos kiválasztásával és elkészítésével számos kellemetlen élelmiszer eredetű megbetegedés elkerülhető – fogalmazott Bognár Lajos. A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára a budapesti Csillaghegyi Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Nemzeti alaptanterv része lett az élelmiszer-biztonság témája, amelyet általános iskolásoknak szóló vetélkedő is népszerűsít.

A legtöbbet mi magunk tehetünk egészségünk megóvásáért. Éppen ezért az élelmiszer-biztonsági ismeretek oktatása már kisgyermek korban kulcsfontosságú, hiszen így a fiatalok – a megszerzett tudást beépítve mindennapjaikba – felnőtt korukra tudatos fogyasztókká válhatnak – hangsúlyozta Bognár Lajos. A diákok felnőttkori tudatosságát segíti, hogy az élelmiszer-biztonság témaköre a Nemzeti alaptanterv részévé vált. Az élelmiszerlánc-felügyelet legfontosabb célja a fogyasztók egészségének védelme. A Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának kutatói közösen dolgozták ki azt a szakmai tervezetet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatott, és végül az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakértői ültették át a Nemzeti alaptantervbe. Az ismeretek a jelenlegi tantárgyak (környezetismeret, természetismeret, kémia, biológia, fizika, technika-életvitel-gyakorlat) keretein belül kaptak helyet, és átölelik az egész általános iskolai képzést az alsótól a felső tagozatos osztályokig. A jövőben a diákok többet tanulnak majd az élelmiszerláncról, megismerhetik az ételalapanyagokat, a konyhakultúrát, a hungarikumokat és az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy a tárca és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy gyerekeknek szóló vetélkedővel szeretné felhívni a figyelmet az élelmiszer-biztonság fontosságára. A meghirdetett versenyre az egész országból 110 osztály jelentkezett. A ma kezdődő és december 13-áig tartó vetélkedőben összesen 2374 diák méri össze a tudását, ügyességét.
A versengés öt fordulóból áll. A feladatok között fontos szerepe van a helyes kézmosásnak, az élelmiszer-eredetű betegségek ismeretének, az ételek megfelelő hűtésének és melegítésének. Lesz egy különdíjas feladat is, amely egy élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos szellemes történet vagy vers elkészítését várja az arra vállalkozó diáktól.
Minden résztvevő ajándékot kap, a legjobb osztályok pedig komoly nyereményekkel gazdagodnak. A nyertesek nagy értékű könyvutalványt, sportszert, pólót, színező készletet kapnak, az első helyezett osztály pedig osztálykiránduláson vehet részt.

Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája