A várt fele termett kukoricából

.

Szombathely – Kukoricából a várt 8 millió tonnának csak felét lehet betakarítani az országban, és az őszi kalászosok hozama is lényegesen alacsonyabb az ötéves átlaghoz viszonyítva. Augusztus végéig több mint 400 milliárd forint kár érte a magyar mezőgazdaságot. Vas megyében a második legnagyobb területen termelt növény a kukorica, a betakarítása már folyik.
Az elmúlt évben a kukorica átlagtermése 7656 kg volt hektáronként, (három év átlaga 7004 kg/ha) becsléseink szerint most az öt tonnát sem éri el – tudtuk meg Lukács Zoltántól, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelőjétől.
Jelenleg a vetésterület 25 százalékát takarították be a gazdák, a termésátlag 5016 kg/hektár. A terméscsökkenést részben ellensúlyozza a magasabb felvásárlási ár. 2011-ben 50 ezer forint volt a kukorica felvásárlási ára, idén 70 ezer forinttal indultak. Az ár visszaesett, miután megjelentek híradások, hogy tonnánként 59 ezer forintért jön a kukorica Ukrajnából. A hír következtében, ma a felvásárlók 6263 ezer forintra csökkentették az árat. Ez 25 százalékkal magasabb az előző évinél.
A teljes cikk..