Duplájára bővítette mezőtúri vetőmagüzemének kapacitását a Syngenta

Összesen 3,5 milliárd forinttal bővül a szerződéses termelők éves bevétele annak a beruházásnak köszönhetően, amely megduplázta a svájci székhelyű Syngenta mezőtúri vetőmagüzemének betakarítási és feldolgozó kapacitását – közölte a helyszínen a vidékfejlesztési miniszter.

Mezőtúr

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a 7,5 milliárd forintos beruházás a világ legkorszerűbb vetőmagüzemeinek sorába emelte a mezőtúrit, amely mintegy 150 állandó dolgozó mellett szezonálisan immár további 300 embernek ad megélhetést a térségben.
Rámutatott: a gazdálkodók évente 190 milliárd forint értékű vetőmagot termelnek meg hazánkban, amelyből 70 milliárd forint árú a belföldön felhasznált mennyiség. Az exportra szánt 120 milliárd forint értékű termék előtt az elmúlt időszakban új piacok is nyíltak Oroszországban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.
Az eseményen Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kijelentette: mára 700 millió eurós teljesítményével Magyarország a legnagyobb vetőmag-előállítóvá és –exportőrré nőtte ki magát a világon. Aláhúzta: ezen belül is jelentős tényező az a 13,5 milliárd forint, amelyet az elmúlt évtizedben az „intenzív, ám hosszútávon fenntartható gazdálkodás mellett elkötelezett”, a világ 90 országában jelen lévő és mintegy 26 ezer embert foglalkoztató Syngenta Mezőtúron befektetett. A most átadott fejlesztés révén az itteni üzem teljes egészében képes volna kiszolgálni Magyarország kukorica, napraforgó és repce vetőmag-igényét – fogalmazott a vezető.
MTI