Talajvédelmi rendszer készült a fenntartható mezőgazdaságért

Budapest, 2012. október 24. – A fenntartható mezőgazdaság megteremtéséről beszéltek a szakemberek az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet (MTA ATK TAKI) október 19-i, gödöllői rendezvényén. A Szent István Egyetemen az országos talajvédelmi informatikai rendszert mutatták be, amely kétéves munkával, Európai Uniós támogatással valósult meg; célja a talaj állapotának nyomon követése.

Dr. Szabó József (projektvezető, MTA ATK TAKI)/Fotó:Földesi Máté


Az Országos Környezeti Információs Rendszerbe (OKIR) integrálható talajdegradációs alrendszert (TDR) a Terradegra elnevezésű konzorcium készítette, amelyet a Szent István Egyetem, a Helion Kft. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal alkotott. Az október 19-i projektzáró rendezvényt Prof. Dr. Solti László, a Szent István Egyetem rektora nyitotta meg, aki a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek gyors csökkenésére hívta fel a figyelmet. – Ahhoz, hogy saját természeti erőforrásainkat megismerhessük, amely segíti a döntéseinket, rendkívül fontos az új informatikai rendszer – mondta Dr. Feldman Zsolt. A Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy a projekt során kinyert hiteles, auditált adatok a gazdálkodók számára is fontosak. Prof. Dr. Németh Tamás, az MTA főtitkára, az Intézet korábbi vezetője a fenntartható mezőgazdaságról beszélt előadásában. A szakember szerint az első lépés olyan mezőgazdaság megalapozása, amely aztán fenntarthatóvá válik. Ezzel összefüggésben azt mondta, hogy „nem szabad nagy lábon élni”, vagyis a termőföldre is kell gondolni, nem csak magunkra.

 (balról jobbra) Prof. Dr. Solti László (rektor, Szent István Egyetem), Dr. Feldman Zsolt, Prof. Dr. Németh Tamás (főtitkár, MTA), Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid (főtitkár, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat)Fotó:Földesi Máté

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósult projekt 282 millió forintba került.

A projektről bővebb információkat a http://projects.rissac.hu/tdr/ és a http://okir-tdr.helion.hu oldalakon találhat.