Az idén is megterem az ország kukorica szükséglete

Várhatóan az idén is megterem az ország kukorica szükséglete, mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) takarmányozási témával foglalkozó konferenciáján.
Az államtitkár hangsúlyozta: a legfrissebb adatok alapján az ország 1,144 millió hektáros kukorica vetésterületéről 95 százalékban betakarították a terményt, s mintegy 4,3 millió tonna kukorica került a magtárakba. A hektáronkénti termésátlag jobb a nyáron becsültnél, megközelíti a 4 tonnát.
A 4,5 millió tonnás termés jelentős eredmény, hiszen a kukorica betakarítását megelőzően még olyan pesszimista becslések is voltak, amelyek 3,5 millió tonnára tették az idei összes betakarítható kukoricát Magyarországon – mondta az államtitkár. Czerván György kiemelte: a kormány augusztusban mintegy 10 milliárd forintos forrásnövelésről, és átcsoportosításról döntött a csapadékhiányos időjárás és ezzel összefüggő takarmánypiaci problémák kezelésére a nehéz helyzetbe jutott állattenyésztési ágazat megsegítése érdekében.

VM