Drágul a krumpli, nem fogynak a gyümölcsök

Jelenleg jellemzően 130-180 forint között adják megyénkben a zöldségesek a piacon, a boltokban a burgonya kilóját, de az előrejelzések szerint nem lehetetlen, hogy tavaszra eléri a 300 forintot is a krumpli ára. Az árusok tapasztalatai alapján nagyon visszaesett az almafogyasztás és a déligyümölcsök sem kelendőek.

mindmegette.hu

Megyénkbeli krumplitermesztők elmondták, hogy a 40 fokos nyári hőség miatt kevesebb termés volt a fészkekben, és kártevők ellen sem tudott úgy védekezni a növény, ahogy kellett volna. A gazdák egy része ugyan öntözte a területét, de ezzel sem sikerült azt a termést és minőséget elérniük, amit szerettek volna.
Sok helyen egyszerűen megfőtt a burgonya földben, puha volt, nem lehetett hasznosítani. Máshol sok esetben a válogatásnál az egyharmadát ki kellett dobni. Mivel kevesebb a magyar krumpli, többet kell behozni külföldről, és ez 25-40 százalékkal feljebb srófolhatja az árat.
– Ami érdekes, sokkal jobban viszik a vásárlók a burgonyát, mint tavaly, a krumpli még mindig olcsó élelmiszernek számít – hangsúlyozta Petrovszki Zoltán békéscsabai zöldséges. – Persze, ha nagyon felmegy majd az ára, lehet olyan, mint 3-4 éve, amikor aztán inkább rizsre és tésztára álltak át az emberek a krumpli helyett. Még olyan is előfordulhat, hogy olcsóbb lesz egy kiló mandarin, mint egy kiló burgonya.
Petrovszki Zoltán ezt azzal indokolta, hogy a déligyümölcsökből jön be bőven, ugyanakkor a vásárlók még nem igazán viszik. Emiatt például a mandarin kilónkénti ára 250 forint körül alakul. Az almakereslet a tizedére zuhant vissza, pedig nagyon széles a kínálat fajtában és árban egyaránt, kilónként 150-től 450 forintig.
– Korábban ilyen időszakban hetente 50 láda almát adtunk el, manapság heti 5 ládával – ecsetelte a békéscsabai zöldséges. – A gyümölcsök közül egy rövid időszakban a szőlő mutatott felfutást, de mára már ez is visszaállt alapjáratra.Gáncse Mihály kétegyházi agrármérnök, bioalma-termesztő elmondta, az alma árát a kerekedőknél kezdetben növelte, hogy több helyen is megjelent: csupán feleannyi gyümölcs termett Magyarországon, mint korábban. Mára kiderült, ez nincs így, ezért az almának a későbbiekben már nem kellene drágulnia.
beol.hu