Lezárult a NÉBIH vetélkedője.

Országos vetélkedőn adott át élelmiszer-biztonsági ismereteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

edupress.hu
edupress.hu

A vetélkedő öt fordulójában játékos formában mutatták be az aranyszabályokat: kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól; gyors lehűtés, hűtött tárolás; alapos sütés, főzés. A diákok érdekes, gyakorlati feladatokon keresztül sajátíthatták el az élelmiszerbiztonsági alapokat, például kezüket fahéjjal és étolajjal összekoszolva gyakorolhatták a helyes kézmosás lépéseit; képzeletbeli gyurmafigurákat készíthettek és élelmiszer-biztonsági mesét is írhattak.
A megoldásokat – fordulónként – a NÉBIH szakmai zsűrije bírálta el, melynek tagjai közt a hatóság szinte minden szakterülete képviseltette magát. A megmérettetésen a hivatal az első három legtöbb pontszámot elért osztályt díjazta. A 107 résztvevő osztályból az alábbi három intézmény tanulói kerültek ki győztesen:
1. helyezett:
Móra Ferenc Általános Művelődési Központ (Móra Ferenc Általános Iskola), Kántorjánosi – 3.a osztály

2. helyezett:
Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Rácalmás – 3.a osztály

3. helyezett:
II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak – 2.a osztály

Különdíjas nyertes:
Móra Ferenc Általános Művelődési Központ (Móra Ferenc Általános Iskola), Kántorjánosi – 2.a osztály. A nyertes mű címe: A fertőző bacilusok

Az első három osztály „NÉBIH Nándi” figurával emblémázott pólóval és nagy értékű nyereményekkel gazdagodott. A második és harmadik helyezett osztály nyereménye sportszer-, és könyvutalvány, az első helyezett pedig a hivatal által szervezendő, és minden költségét álló osztálykirándulás részese lehet a jövő évben.