Optimális nitrogén-mennyiséget a búzának!

Az N-Tester® egy kézi készülék, amely a növények levelében található klorofill, azaz zöld színanyag mennyiségét méri. Segítségével egyszerűen és gyorsan meghatározható a növények aktuális nitrogén-ellátottsága, mivel ez összefüggésben van a növények zöld színének mélységével.

linzeragrotrade.com
linzeragrotrade.com

A készüléket a gabonafélék nitrogén-ellátottsági szintjének meghatározására fejlesztették ki, és elsősorban a búzánál alkalmazzák. A műszer alapvetően két fejlettségi állapotban használható:
1) EC 30-32: a bokrosodás végétől, a főhajtás megnyúlásának kezdetétől a 2 szárcsomós állapotig (a szárbainduláskori nitrogén-fejtrágya adagjának meghatározásához);
2) EC 37-51: a zászlóslevél megjelenésétől a kalászhányás kezdetéig (a kalászoláskori, minőséget javító nitrogén-trágyázás dózisának megállapításához).
A mért adat és a korrekciós tényező ismeretében gyorsan és pontosan meghatározható az adott állomány aktuális nitrogénigénye. A mérést a különböző növényvédőszerek használata, a mérés időpontja, illetve a levélen található nedvesség nem befolyásolja. Az egyedüli módosító tényező a kénhiány lehet, mivel ez a levelek a normálisnál halványabb, sárgás elszíneződését okozza.
Az N-Tester® fajtaspecifikusan működik.Tovább..