Novemberben mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak növekedése

indexNovemberben mind a növényi termékek (25,0%), mind az állat és állati termékek (7,5%) ára növekedett. A termékek közül kiugróan, 87,6%-kal növekedett a burgonya termelői ára. Összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A január-novemberi összevont árnövekedés ennél kisebb mértékű, átlagosan 15,4%-os volt. A gabonafélék ára átlagosan 31,1%-kal növekedett 2011 novemberéhez képest. A búza ára az elmúlt hónaphoz képest kismértékben csökkent, a kukorica ára pedig enyhén emelkedett.
Az ipari növények ára 15,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az olajos növények ára 17,2%-kal lett magasabb az egy évvel azelőtti árszinthez viszonyítva.
Novemberben 87,6%-kal növekedett a burgonya termelői ára. 2012-ben a burgonya ára az augusztus-szeptemberi időszakban volt a legalacsonyabb. Ez a mélypont az előző évekhez képest korábban következett be. Ennek elsődleges oka a nagyobb mennyiségű burgonyakészletek értékesítésének árbefolyásoló hatása volt.
ksh.hu