A húsvéti fagykárok mellett a jövedéki adó emelése is befolyásolja az ital árát.

bestillo.hu

bestillo.hu

A gyümölcstermesztő gazdák mellett a pálinkafőzdék orra alá is borsot tört a húsvéti fagy. A kevesebb termés miatt nehezebb volt beszerezni az alapanyagot, ami komoly problémákat okozott, különösen a barack és a meggy esetében. A hiány miatt ráadásul drágábbak is a gyümölcsök.

A meggyet például a tavalyi áraknál 100-120 forinttal drágábban tudták csak felvásárolni az érpataki üzemben – mondta a Kossuth Rádiónak a főzde tulajdonosa. Papp József úgy fogalmazott: a barack esetében szinte „vért izzadtak”, hogy beszerezzék a szükséges mennyiséget.
A pálinka árát az is befolyásolja, hogy januártól 15 százalékkal emelkedik az ital jövedéki adója. A drágább felvásárlással együtt ez akár 20 százalékos drágulást is eredményezhet, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke ugyanakkor úgy látja, hogy a piac telítettsége és a verseny miatt a főzdék többsége nem engedhet meg magának ilyen mértékű áremelést. Mihályi László szerint 10 százalékos drágulásánál többet nem bír el a piac.
A Pálinka Nemzeti Tanács azon fáradozik, hogy a terméket külföldön is népszerűsítse. Jó lenne, ha az Európai Unión kívül is megismerkedhetnének az emberek a pálinkával, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi pénzt fordíthatnak erre – mondta a Kossuth Rádiónak Mihályi László elnök.

hir6.hu