Böllérnapok február közepén Győrben

xfree.hu
xfree.hu

Február 15-17. Győr. A hagyományos böllérkedési szokásokat felelevenítő rendezvényt összekötik a téltemetési tradícióval és a szomszédos országok népzenei, néptánc- és gasztronómiai kultúrájának bemutatójával – közölte Elekes Zoltán szervező az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.  Az események középpontjában szombaton a kolbásztöltő és a töltöttkáposzta-készítő verseny áll, majd másnap a böllértál és a toros pörkölt készítésében mérhetik össze tudásukat a vetélkedő családok, baráti társaságok, munkahelyi csapatok – mondta a program szervezője, hozzátéve, hogy a böllérkedés köré építették fel a szórakoztató és az ismeretterjesztő programokat.
A fesztivál pénteki napja a fiataloké lesz, nekik tart technikai bemutatót a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat. Különleges baleseti szimulációt is terveznek: daruról leejtett személyautó roncsolódásával akarják felhívni a figyelmet az ütközés veszélyeire, s a biztonsági öv használatának életmentő szerepére.
A téltemetés rituáléjára is pénteken kerül sor, felidézik a régi szokást, miszerint máglyán égetik el a tél boszorkányát és a rátűzött üzenetekkel a gondokat – mondta Elekes Zoltán.
A böllérfesztivál programjai ingyenesek, a kiállítási teret pedig kedvezményesen látogathatják a vendégek az esemény idején.   MTI.