„Az év magyar mezőgépe” díj!

Első alkalommal került átadásra a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar  Mezőgazdaság  Kft. által alapított  „Az év magyar mezőgépe”  innovációs díj, amelyet hagyományteremtő céllal a hazai mezőgépipar termékfejlesztési eredményeinek szakmai és erkölcsi elismerésére, és innovációs tevékenységük ösztönzésére  hoztak létre. Az Alapítók szándéka, hogy mind szakmai, mind termelési szempontból a korszerű magyar mezőgépek a felhasználók részéről az eddiginél nagyobb figyelmet, elismertséget kapjanak, és a hazai mezőgazdaság gépesítésének fejlesztésében a jövőben jelentősebb szerephez jussanak. Minden olyan terméket magyar mezőgépnek tekintenek, amelyet magyarországi székhellyel rendelkező, Magyarországon működő, itt adót fizető, magyar szakembergárdának itt munkát adó, és más magyar beszállítókkal együttműködő mezőgazdasági gépgyártó vállalkozás állít elő, illetve hoz forgalomba. Az Alapítók elhatározása szerint az évi egy alkalommal odaítélhető elismerést mindig a legrangosabb hazai mezőgazdasági kiállításon adják át. Így került sor idén a díj ünnepélyes kiosztására a 31. AGROmashEXPO és a 3. AgrárgépShow keretében „A hazai mezőgépgyártás jövője” címmel megrendezett szakmai konferencia megnyitásaként.
A díjazásra méltó konstrukció kiválasztását jelen esetben egy hattagú, a szakmai berkekből jól ismert bíráló bizottság végezte a kiállításon résztvevő 28 hazai mezőgépgyártó kiállított újdonságai közül. A meghatározott kritériumokat figyelembe véve először mintegy tíz, végül pedig három maradt fenn a rostán. A Farmgép Kft. Gem-Trak 4200 szántóföldi permetezője, a Linamar Nyrt. Oros Cornado 16.634 kukorica-csőtörő adaptere, és a Kühne Zrt. KRT-6 kompakt tárcsája közül a zsűri végülis az utóbbit találta leginkább elismerésre méltónak. A díjjal együttjáró díszoklvelet és tárgyjutalmat Süli Csaba, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. vezérigazgatója vette át Dr. Kiss Pétertől , a GTE Mezőgépipari Sazkosztálya elnökétől, és Horváth Rolandtól, a Magyar Mezőgazdaság Kft. marketing igazgatójától.
Az ezt követő szakmai konferencián Dr.Kiss Péter megnyitója után elsőként Lőrincz László, a Hevesgép Kft. ügyvezető igazgatója, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke ismertette a hazai mezőgépgyártás helyzetét és eredményeit a legfrissebb statisztikai számok tükrében. Őt követte Dr. Hajdú József, az OBEKK műszaki igazgatója, aki előadásában a magyarországi mezőgépgyártás világban betöltött szerepét mutatta be. Dr. Fenyvesi László a VM MGI főigazgatója érdekes előadásban vázolta fel a hazai mezőgépipar hosszú távú fejlesztési koncepcióját. A hazai gyártók reprezentánsai közül először Süli Csaba, a nagymúltú , magyar tulajdonú Kühne Zrt. fejlesztési stratégiájáról és a cég új gyártmányairól szólt, míg Csanádi Tamás fejlesztési igazgató a multinacionális Claas cég hazai leányvállalatának, a törökszentmiklósi Claas Hungária Kft. Fejlesztési Központjának a Claas mezőgép-fejlesztési hálózatában betöltött szerepéről és a hazai szakemberek e téren végzett elismert munkájáról tájékoztatta a szép számban megjelent résztvevőket.