A gyermekek közétkeztetésének javításáért ellenőriz a hivatal

pesterzsebet.hu
pesterzsebet.hu

A gyerekek számára is ízletes, egészséges és tápláló ételeket kell felszolgálni az óvodákban, iskolákban – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság ez év januárjában megkezdte a gyermek közétkeztetésben felszolgált ételek akkreditált laboratóriumi érzékszervi vizsgálatát.
Az utóbbi időben megszaporodtak azok a bejelentések, amelyek a gyermek- közétkeztetésben kiszolgált ételeket kifogásolják. Ezért a NÉBIH és egyes megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeletet ellátó igazgatóságai 2013. január közepén programot indítottak, amelynek során a gyermekek bölcsődében, óvodában, iskolában felszolgált ételeit érzékszervi vizsgálatnak vetik alá. A véletlenszerűen kiválasztott gyermekintézményekből a laboratóriumba érkezett ételeket akkreditált módszerrel vizsgáló bizottságok értékelik.
Az első vizsgálatok – az ízletestől kezdve az érzékszervileg kevésbé elfogadhatóig – különféle eredményre jutottak. Az elemzéseket a hatóság folyamatosan végzi, azok eredményeit a NÉBIH saját honlapján rendszeresen elérhetővé teszi.
A hatóság a gyermek-közétkeztetéssel kapcsolatos panaszokat továbbra is fogadja, és arra ösztönöz mindenkit, hogy a bejelentéssel egyidejűleg a közétkeztetésért felelős intézmény fenntartója felé is jelezze panaszát.
A vizsgálati program eredményei megtalálhatóak a NÉBIH honlapján:ITT

VM Sajtóiroda