Újabb élelmiszer-hamisítási botrány Németországban

biobarlang.hu
biobarlang.hu

A lóhúsbotrány után újabb élelmiszer-biztonsági ügy vet hullámokat Németországban, hétfői sajtójelentések szerint milliós nagyságrendben értékesíthettek biotojásként nagyüzemi körülmények között termelt tojást.
Der Spiegel szerint Alsó-Szászországban 150 csirkefarm ellen indult ügyészségi eljárást, mert felmerült a gyanú, hogy jogosulatlanul használták az ökológiai tartásra vonatkozó jelzést a tojásokon. Az első eljárások még 2011-ben indultak.
Az illetékes oldenburgi ügyészség vezetőjének nyilatkozata szerint jelenleg 100 tojástermelő gazdaság ellen nyomoznak. Több ügyet átadtak az Észak-Rajna-Vesztfália, illetve a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi hatóságoknak. Hétfőn a Türingia tartományi mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztérium is jelezte, hogy a biotojásra vonatkozó jelzés jogosulatlan használatának gyanúja miatt eljárás indult két vállalkozás ellen.A biotojás minősítés legfőbb feltételei közé tartozik az ökológiai termesztésű és antibiotikumoktól mentes tápanyag használatának kötelezettsége mellett, hogy biztosítani kell tyúkonként legkevesebb 4 négyzetméternyi szabadtéri kifutóterületet – olyan helyen, ahol nem alkalmaznak műtrágyát -, és a tyúkólakban négyzetméterenként legfeljebb hat állatot lehet tartani.
A költségesebb előállítási módszer miatt a biotojás fogyasztói ára átlagosan 10 centtel haladja meg a más típusú tojások árát Németországban, ahol naponta átlagosan 2 millió darab biotojást értékesítenek.
MTI