Chippel azonosítják a lovakat

A lófélék – ló, szamár, öszvér – egyedi azonosításával, nyilvántartásával és nyomon követésével kapcsolatos új szabályokat kormányrendelet szabályozza. Az új azonosítási rendszer és az életre szóló azonosító okmány biztosítja az állatok nyilvántartásával, törzskönyvezésével és szállításával kapcsolatos információkat.

www.lovaselet.info
www.lovaselet.info

A rendelet az eddig alkalmazott alternatív jelölési módok mellett – bélyegzés, sütés – a lófélék többsége esetében bevezeti az elsődlegesen elektronikus azonosítóval történő jelölést. A tarkószalagba beültetett transzponderrel lehetővé válik a lovak kíméletes, állatvédelmi szempontból aggálymentes jelölése. A magyar lótenyésztési hagyományokra tekintettel azonban a törzskönyvezett lófélék esetében az alternatív jelölési módszerek kizárólagos jelölésként továbbra is alkalmazhatók. Az általános és egységes azonosítási rendszer kiépítése érdekében a ló tulajdonosa köteles az állat jelölését elvégeztetni annak hat hónapos koráig, vagy az elválasztásáig. A beültetett transzponderrel a ló jelölését és azonosítását igazoló lóútlevelet is kap a tulajdonos. A törzskönyvezett lófélék lóútlevelét a törzskönyvet vezető tenyésztő szervezet, míg a nem törzskönyvezett lófélék lóútlevelét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adja ki. A hatósági bizonyítvány egész életre szólóan kíséri a lovat, és annak elhullása esetén azt vissza kell juttatni a lóútlevelet kibocsátó szervnek.
A transzponderrel történő jelölést a szolgáltató állatorvos vagy az állatorvosi asszisztens, az alternatív jelölést a lóútlevelet kibocsátó szervezet más megbízottja is végezheti. Az állatok nyomon követése érdekében az azonosító okmánnyal és az állattal kapcsolatos változásokat – az elhullást, a tulajdonosváltozást, az okmány elvesztését, az új tartási helyet – kötelező bejelenteni.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)