Jelentősen, mintegy 200 ezer tonnával, évi 600 ezer tonnára is nőhet Magyarországon 2020-ig az üvegházakban megtermelt zöldség mennyisége a termálenergia felhasználásának megkönnyítése miatt – mondta az MTI-nek Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden Budapesten.
A FruitVeB elnöke kitért rá, hogy Magyarország a világon az első a mezőgazdaságban hasznosítható termálenergia tekintetében.

0litereshaz.hu

0litereshaz.hu

Ennek ellenére ezt a lehetőséget az utóbbi időben a magyar termelők nem tudták maradéktalanul kihasználni, mivel a termálvíz hasznosítását számos körülmény nehezítette. Ezek közül a legfontosabb a termálvíz visszasajtolási kötelezettsége volt, ami most megszűnik. Így Magyarország az üvegházi zöldségtermelésben Spanyolország és Hollandia után a harmadik helyre kerülhet Európában. A mintegy 2500-2600 hektáros fedett termőterület 2020-ig 1000 hektárral növekedhet szerény becslések szerint. Mártonffy Béla azonban azt sem zárta ki, hogy kedvező esetben a termésmennyiség nagysága akár meg is duplázódhat. Ennek hatására a mostani 350-400 ezer tonnás termésmennyiség, a legszerényebb becslés szerint is elérheti a 600 ezer tonnát.

MTI

Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Facebook